Mainos

Tutkija: EU hampaaton - Egypti kuin Syyria kaksi vuotta sitten

Egyptissä levottomuuksien pelätään kärjistyvän entisestään. Eilen päivällä alkaneet Egyptin väkivaltaisuudet ovat maan terveysministeriön mukaan vaatineet jo lähes 300 ihmisen hengen. Maan terveysministeriön mukaan uhreista yli 40 on poliiseja.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei pidä ulkopuolista sotilaallista puuttumista Egyptissä mahdollisena. Tutkijan mukaan Yhdysvalloilla on kuitenkin käytettävissä keinoja.

– Egypti on kuin Syyria kaksi vuotta sitten. Nämä ovat niitä h-hetkiä, milloin jonkun pitäisi jotain tehdä. Tässä ei nyt saisi vain kauhistella ja toivoa, että osapuolet eivät käyttäisi väkivaltaa, ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Ulkopoliittisesta instituutista.

– Totta kai on paljon resursseja. Esimerkiksi Yhdysvalloilla on miljardien eurojen sotilasapu Egyptin armeijalle.

Aaltolan mukaan EU on asiassa hampaaton.

– Meillä on hyvää tahtoa ja haluttaisiin asioiden menevän maailmassa kauniisti, mutta sitten ei osata neuvotella asioita, ei osata käyttää sitä taloudellista potentiaalia mikä EU:lla maailman suurimpana markkina-alueena on, sekä Egyptissä että Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa.

Egyptin tilanteeseen vaikuttavat myös ulkovallat, Aaltola muistuttaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

– Sotilashallintoa Egyptissä aikalailla rahoittaa ja tukee Saudi-Arabia, joka on tietysti Yhdysvaltojen ydinliittolainen alueella. Saudi-Arabian intressit ovat sellaiset, joita Yhdysvallat kuuntelee, koska Saudi-Arabia sitten auttaa Yhdysvaltoja monessa muussa tilanteessa. Tässä pelataan shakkia monella laudalla samaan aikaan.

Tuomioja: Egyptin tilanne ryöstäytymässä käsistä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää sisällissotaa mahdollisena Egyptissä.

Tuomiojan pelkää, että mielenosoittajien kohtaama väkivalta rohkaisee Muslimiveljeskuntaa aseistautumaan ja lisää pitkittyvien levottomuuksien riskiä.

– Kun ihmisiä ammutaan, niin kyllä heidän reaktionsa on hakea mahdollisuuksia puolustautua myöskin omilla aseilla, ulkoministeri Tuomioja sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

– Kukaan ei ole aiemmissa vaiheissa avoimesti halunnut sisällissotaa, en usko tietenkään, että hallituskaan sitä hakee mutta voi olla että tilanne ryöstäytyy käsistä.

Tuomiojan mielestä mielenosoitukset olisi pitänyt purkaa ilman väkivaltaa ja vaalien rehellisyys olisi pitänyt taata. Ulkoministerin mukaan YK ja Yhdysvallat voivat ainoastaan pyytää Egyptiä pidättäytymään väkivallasta.

– Välittömästi ei ole muita keinoja, koska kukaan ei voi kuvitella väliinmenoa tuollaiseen tilanteeseen ja tuollaiseen maahan. Jo ennen näitä tapahtumia Euroopan unionilta samoin kuin Yhdysvalloilta ja monilta muilta lähti hyvin selkeä viesti, että tällaisesta väkivallasta pitäisi pidättäytyä, Tuomioja sanoo.

Turistit turvassa toistaiseksi

Egyptin turistialueilla lomailee ainakin kaksisataa suomalaisturistia. Tuomioja sanoo, että tilanne turistialueilla on ainakin toistaiseksi turvallinen.

– Riskit tietysti kasvavat koko ajan. Alueella on ollut rauhallista mutta jokaisen kannattaa kyllä seurata uutisia, koska jos väkivalta laajenee, voihan se kohdistua sinnekin. Tämänhetkisen tiedon mukaan heillä ei ole mitään hätään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.