Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturva sai aikaan vilkkaan keskustelun etujen vastikkeellisuudesta – MTV:n Pöllöraadin arvio keskustan ehdokkaista: "Sydän verta vuotaen on toinen hyvästeltävä"

Vaaliväittelyssä vastakkain Eeva Kalli ja Jouni Ovaska 8:34
Näin saman puolueen ehdokkaat mittelevät kuohuttavasta aiheesta – palkintona paikka televisiofinaalisssa!

Pitäisikö perustuslakia pitää muuttaa niin, että oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille voidaan maksaa alempaa sosiaaliturvaa kuin Suomen kansalaisille? Tästä aiheesta kuullaan kahden keskustalaisen kansanedustajaehdokkaan ajatuksia MTV:n uudessa vaaliohjelmassa.

Millaisin keinoin ehdokkaat yrittivät kampittaa puoluetoverinsa, kumpi heistä valittiin voittajaksi ja puolueensa edustajaksi tv-lähetyksenä näytettävään finaaliin? 

MTV Uutisten vaaliohjelmistossa on tänä vuonna kaksi uudenlaista ohjelmaa, joissa esitellään kansanedustajaksi haluavia henkilöitä eri puolilta maata. Ohjelmissa nähdään ehdokkaita, joilla ei ole vielä kokemusta eduskunnasta, vaan he pyrkivät sinne tuomaan uutta väriä ja uusia ideoita.

Keskustan ehdokkaiksi karsintaan valikoituivat puolueen ja MTV Uutisten ehdotuksista kauppa- ja hallintotieteiden maisteri, Miltton Networksin 37-vuotias toimitusjohtaja Eeva Kalli Satakunnan vaalipiiristä sekä entinen keskustan puoluesihteeri, 32-vuotias luokanopettaja Jouni Ovaska Pirkanmaalta.

Heidän keskustelunsa pohjana oli MTV:n vaalikoneesta poimittu väite "Perustuslakia pitää muuttaa niin, että oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille voidaan maksaa alempaa sosiaaliturvaa kuin Suomen kansalaisille". 

– Oma ihmiskäsitykseni lähtee siitä, että kaikki ovat yhdenvertaisia. Tämä on erittäin tärkeä periaate, varsinkin kun puhutaan perustuslaista, Kalli aloitti väittelyn ja perusteli sitä, millaisia vaaroja ihmisten lokeroinnilla on.

Samanmielistä, kiihkeää keskustelua

Puoluetoveri Ovaska oli aiheesta pitkälti samaa mieltä – tässä väittelyssä punnittiin siis argumentointi- ja puhetaitoja. 

– Jos ongelmia on turvapaikanhakijoiden tänne tulossa tai sosiaaliturvajärjestelmässä, niin se, että perustuslakia muutetaan, ei ratkaise tätä kysymystä. 

Kalli nosti keskusteluun laajemminkin perusturvan rakentumisen ja tietynlaisen vastikkeellisuuden.

– Turvapaikanhakijoilta voisi edellyttää esimerkiksi aktiivista suomen kielen tai kulttuurin opiskelua. 

Keskustelu kiihtyi samanmielisyydestä huolimatta, ja päättyi yhteisesti lausuttuun "ihmisellä on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia" -toteamukseen.

"Sydän verta vuotaen on Jouni hyvästeltävä"

Finaaliin jatkavan henkilön valitsi televisiostakin tuttu Pöllöraati, jonka kokoonpanoon kuuluivat MTV Uutisten politiikan ja talouden päällikkö Jussi Kärki, toimittaja Eeva Lehtimäki sekä MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum. 

Raadin mukaan Eeva Kalli vei voiton muun muassa tiukan alkunsa vuoksi. 

– Eeva osasi vastata kysymyksiin, joita Jouni ei edes esittänyt, tiivisti Neihum.

Lehtimäen mukaan Ovaska oli väittelyteemassa vahvempi, joten päätös jäi raadin puheenjohtajan Jussi Kärjen harteille.

– Aivan huikean hieno keskustelu, vaikka molemmat olivat samaa mieltä. Sydän verta vuotaen on Jouni hyvästeltävä, Kärki kommentoi päätöstään.

Sinustako kansanedustaja -ohjelman finaali nähdään MTV3-kanavalla 31. maaliskuuta kello 21-22. Ohjelmassa voittaja kohtaa muiden puolueiden karsinnan voittajia väittelyissä, joiden aiheet on poimittu MTV Uutisten vaalikoneesta.

Kalli sai tietää finaalin ensimmäisen väittelyporukkansa heti karsinnan ratkettua. Katso alla olevalta videolta, millä mielin hän lähtee kohti finaalia. Toimittajana videolla Iriz Silander

Kohti finaalia: Toimittaja Iriz Silanderin haastattelussa Eeva Kalli (Kesk.) 2:34

Kaikki karsintavideot sekä finaaliin edenneiden ehdokkaiden esittelyt nähdään viikonlopun aikana MTVUutiset.fissä. Kaikki karsintavideot katsottavissa jo nyt mtv-palvelussa.

Lue ja katso, mitä muiden puolueiden väittelyissä tapahtui! Artikkeleita lisätään julkaisujärjestyksessä - lista päivittyy läpi viikonlopun: 

Lue myös:

    Uusimmat