Toiselta pöytään kylmät faktat, toiselta lapsikortti ja porttiteoria – kokoomusehdokkaat kohtasivat kovassa kannabis-väittelyssä: "Haluaisitko, että oma lapsesi saisi helpommin huumeita?"

8:03
Näin saman puolueen ehdokkaat mittelevät kuohuttavasta aiheesta – palkintona paikka televisiofinaalisssa!

Pitäisikö kannabiksen käyttö sallia Suomessa? Tästä aiheesta kuullaan kahden eri linjalla olevan kokoomuslaisen kansanedustajaehdokkaan ajatuksia MTV:n uuden vaaliohjelman karsinnassa.

Millaisin keinoin ehdokkaat yrittivät kampittaa puoluetoverinsa, kumpi heistä valittiin voittajaksi ja puolueensa edustajaksi tv-lähetyksenä näytettävään finaaliin? 

MTV Uutisten vaaliohjelmistossa on tänä vuonna kaksi uudenlaista ohjelmaa, joissa esitellään kansanedustajaksi haluavia henkilöitä eri puolilta maata. Ohjelmissa nähdään ehdokkaita, joilla ei ole vielä kokemusta eduskunnasta, vaan he pyrkivät sinne tuomaan uutta väriä ja uusia ideoita.

Kokoomuksesta ehdokkaiksi karsintaan valikoituivat puolueen ja MTV Uutisten ehdotuksista tamperelainen poliitikko ja edellinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja energia- ja ympäristökonsultti, kansalaisaktiivi ja tubettaja Tere Sammallahti.

Heidän väittelynsä aiheena oli kannabiksen käytön salliminen Suomessa. Sammallahti aloitti sanomalla olevansa vapauttamisen puolella, Ikonen kertoi olevansa sitä vastaan.

Sammallahti haastoi Ikosen teoriat

Asetelmat kunnon väittelylle olivat siis selvät heti kättelyssä.

– Huumeidenkäytöstä johtuu paljon negatiivisia asioita kansanterveydelle, taloudelle, liikenneturvallisuudelle – lääkekäytössä se hyväksyn, Ikonen perusteli kantaansa.

Sammallahden mukaan kaikilla päihteillä on haittavaikutuksensa, mutta vapauttamisella suomalaista päihdekulttuuria voitaisiin muuttaa parempaan suuntaan. Samalla hän haastoi Ikosen esille ottaman porttiteorian. 

– Haluaisitko, että omat lapsesi saisivat helpommin huumeita käyttöönsä, Ikonen heitti Sammallahdelle. 

Sammallahti vastasi kertomalla maailmalta tilastotietoja, jotka tukevat vapaampaa huumepolitiikkaa. 

Lapsikortilla ja osaamisella voittoon

Finaaliin jatkavan henkilön valitsi televisiostakin tuttu Pöllöraati, jonka kokoonpanoon kuuluvat MTV Uutisten politiikan ja talouden päällikkö Jussi Kärki, toimittaja Eeva Lehtimäki sekä MTV uutisten toimittaja Alec Neihum

Sammallahti vakuutti Neihumin muun muassa tilasto-osaamisellaan, Lehtimäki arvosti molempien selkeyttä, paneutumista ja osaamista, mutta "lapsikortin" vetäminen sai hänet antamaan äänensä Ikoselle.

Raadin puheenjohtajan Jussi Kärjen äänen perusteella voitto meni Ikoselle.

– Anna-Kaisa oli niskanpäällä, Kärki perusteli päätöstä. 

Sinustako kansanedustaja -ohjelman finaali nähdään MTV3-kanavalla 31. maaliskuuta kello 21-22. Ohjelmassa voittaja kohtaa muiden puolueiden karsinnan voittajia väittelyissä, joiden aiheet on poimittu MTV Uutisten vaalikoneesta.

Ikonen myöntää, että ihan kaikki teemat eivät ole hallussa. Finaalissa hän kilpaillee mielellään missä joukkueessa tahansa.

– Elämässä ei kannata pelätä, Ikonen kertoo videolla. Katso mihin joukkueeseen rohkea nainen päätyy.

Toimittajana videolla Iriz Silander.  

1:55

Kaikki karsintavideot sekä finaaliin edenneiden ehdokkaiden esittelyt nähdään viikonlopun aikana MTVUutiset.fissä. Kaikki karsintavideot katsottavissa jo nyt mtv-palvelussa.

Lue ja katso, mitä muiden puolueiden väittelyissä tapahtui! Artikkeleita lisätään julkaisujärjestyksessä - lista päivittyy läpi viikonlopun: 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja