Onko irtisanomisen helppous myytti? MTV:n vaaliohjelmassa kohtaa kaksi KD:n ehdokasta – näin kohupotkut Pori Jazzista saanut Ruotsala käyttää jokaisen sekunnin hyödykseen

Vaaliväittelyssä vastakkain Kikkis Mikkola ja Aki Ruotsala 9:34
Näin saman puolueen ehdokkaat mittelevät kuohuttavasta aiheesta – palkintona paikka televisiofinaalisssa!

Onko irtisanominen pienissä yrityksissä tällä hetkellä liian vaikeaa vai juuri sopivaa? Tästä aiheesta kuullaan kahden kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokkaan ajatuksia MTV:n uuden vaaliohjelman karsinnassa.

Millaisin keinoin ehdokkaat yrittivät kampittaa puoluetoverinsa, kumpi heistä valittiin voittajaksi ja puolueensa edustajaksi tv-lähetyksenä näytettävään finaaliin? 

MTV Uutisten vaaliohjelmistossa on tänä vuonna kaksi uudenlaista ohjelmaa, joissa esitellään kansanedustajaksi haluavia henkilöitä eri puolilta maata. Ohjelmissa nähdään ehdokkaita, joilla ei ole vielä kokemusta eduskunnasta, vaan he pyrkivät sinne tuomaan uutta väriä ja uusia ideoita.

Kristillisdemokraateista ehdokkaiksi karsintaan valikoitui puolueen ja MTV Uutisten ehdotuksista päiväkodin johtaja, gospelmuusikko ja Joensuun kaupungin valtuutettu Kikkis Mikkola Savo-Karjalan vaalipiiristä sekä Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala Seinäjoelta, Vaasan vaalipiiristä. 

Heidän keskustelunsa pohjana oli vaalikoneesta poimittu väite "Irtisanomista pienissä alle 20 hengen yrityksissä pitäisi helpottaa".

– Irtisanomisen helppous on myytti, aloitti Mikkola. 

– On tilanteita, joissa se voisi olla helpompaa, mutta toisaalta siihen tarvitaan aina painava ja asiallinen syy, koska muuten suomalaisten työntekijöiden turvallisuuden tunnetta ja investointeja, joita he tekevät omassa elämässään.

"Työvoima ei liiku"

Ruotsalan mukaan yksi kristillisdemokraattien suurin tavoite seuraavalla eduskuntakaudella on Suomen työllisyysprosentin nostaminen.

– Huomaan työssäni sen ahdingon, että on paljon ihmisiä, jotka eivät saa töitä jostain syystä --- meillä ei työvoima liiku ja me tarvitaan sinne joustoja. 

Ruotsalan mukaan iso osa yrittäjistä olisi valmiita palkkaamaan lisää työvoimaa, jos työntekijän palkkaamisessa olisi helpottavia tekijöitä.

Ruotsalan oma työura nousi otsikoihin viime kesänä, kun hän antoi vastavalittuna Pori Jazzin toimitusjohtajana haastattelun Satakunnan Kansalle.

Haastattelussa Ruotsala sanoi muun muassa, että homoseksuaalisuudesta voi eheytyä siinä missä huumeistakin voi päästä irti. Kommenteista nousi valtava skandaali, jonka tuloksena Ruotsala sai potkut toimitusjohtajan paikalta. 

Voittaja pelasi hyvin aikaa

Finaaliin jatkavan henkilön valitsi televisiostakin tuttu Pöllöraati, jonka kokoonpanoon kuuluivat MTV Uutisten politiikan ja talouden päällikkö Jussi Kärki, toimittaja Eeva Lehtimäki sekä MTV uutisten toimittaja Alec Neihum

Neihum olisi laittanut erityisesti väittelyn "alussa tiukasti argumentoineen ja tavallisen suomalaisen tavoittaneen" Mikkolan, Lehtimäki katsoi asiaa eri kulmasta.

– Valinta meni Akiin, joka poliittisella osaamisellaan jyräsi, hän pystyi tuomaan sen selkeämmin esille. 

Voiton vei Kärjen valinnalla Ruotsala, joka oli politiikan osaajana vahvoilla.

– Hän myös pelasi hyvin aikaa ja käytti loppuun saakka sekunnit hyödykseen. Viimeinen sana itselle, Kärki perusteli päätöstä. 

Sinustako kansanedustaja -ohjelman finaali nähdään MTV3-kanavalla 31. maaliskuuta kello 21-22. Ohjelmassa voittaja kohtaa muiden puolueiden karsinnan voittajia väittelyissä, joiden aiheet on poimittu MTV Uutisten vaalikoneesta.

Ruotsala sai tietää finaalin ensimmäisen väittelyporukkansa heti karsinnan ratkettua. Katso alla olevalta videolta, millä mielin hän lähtee kohti finaalia. Toimittajana videolla Iriz Silander.

Kohti finaalia: Toimittaja Iriz Silanderin haastattelussa Aki Ruotsala (KD) 2:15

Kaikki karsintavideot sekä finaaliin edenneiden ehdokkaiden esittelyt nähdään viikonlopun aikana MTVUutiset.fissä. Kaikki karsintavideot katsottavissa jo nyt mtv-palvelussa.

Lue ja katso, mitä muiden puolueiden väittelyissä tapahtui! Artikkeleita lisätään julkaisujärjestyksessä - lista päivittyy läpi viikonlopun: 

Lue myös:

    Uusimmat