Tuore tutkimus paljasti karun totuuden: Unenpuutteella voi olla kohtalokkaat seuraukset

Unenpuute on tuoreen tutkimuksen mukaan todellinen terveysriski, joka voi lyhentää elämääsi huomattavasti.

Olemme tienneet jo pitkään, että nukkuminen on hyväksi aivoille, mutta tuore tutkimus tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa todisteita siitä, miksi aivosolut todella tarvitsevat unta.

Kofeiini ei korjaa syntyneitä vaurioita

Harvard Medical Schoolin tutkimuksessa havaittiin, että uni poistaa aivojen neuroneista haitallisia proteiineja, jotka syntyvät hereilläoloaikana aivotoiminnan sivutuotteena. Valitettavasti aivot voivat poistaa näitä vasta silloin, kun olet unessa. Jos et saa tarpeeksi unta, haitalliset proteiinit jäävät aivosoluihin heikentämään aivotoimintaa tavalla, jota mikään määrä kofeiinia ei voi korjata.

Muun muassa hidastunut tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisukyky, luovuuden lasku, stressitason nousu ja emotionaalinen herkkyys ovat seurausta unenpuutteen vuoksi aivoihin jääneistä proteiineista. Kielteiset vaikutukset ovat niin suuria, että unenpuutetta voidaan verrata jopa humalatilaan. 

Tämän lisäksi unenpuutteeseen on liitetty monenlaisia vakavia terveysongelmia, kuten tyypin 2 diabetesta, sydänongelmia ja liikalihavuutta. Nämä johtuvat pääasiassa unenpuutteesta kärsivän elimistön tuottamasta kortisolihormonista, joka ei ainoastaan lisää terveysriskejä, vaan se saa sinut myös näyttämään vanhemmalta. Miehillä unenpuute vähentää lisäksi siittiöiden määrää.

Mutta mikä määrä unta on tarpeeksi? Useimmat ihmiset tarvitsevat 7–9 tuntia unta yössä tunteakseen itsensä riittävän levänneeksi.

Lähde: HuffingtonPost 

Katso videolta vinkit parempaan uneen


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja