Tuomo Ruutu puolustaa kovasti parjattua Raimo Helmistä – "Se oli mikä oli ja sillä siisti"

Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helmistä kohtaan ladattiin voimakasta kritiikkiä jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen aikana. Joukkueen apuvalmentaja Tuomo Ruutu puolustaa nyt Helmistä voimakkaasti.

Helmisen Nuoret Leijonat pelasi löyhäraamiselta näyttänyttä pystysuunnan jääkiekkoa, jossa pyrittiin kategorisesti kovaan prässäämiseen huonoistakin asemista. Poissa oli edellisvuonna Nuoret Leijonat maailmanmestaruuteen luotsanneen Jussi Ahokkaan aikainen kiekkokontrolli ja pelin hienovarainen rytmittäminen, kun Helmisen Leijonat puski menemään "eteenpäin". Ulospäin näytti, että pelaajien henkilökohtaiset oivallukset korostuivat liikaa.

Ruutu oli Ahokkaankin valmennustiimissä ja on siten oiva henkilö arvioimaan sisältä päin tämän ja Helmisen valmennusprosesseja.

– Jokainen valmentaa omalla tyylillään. On vaikea verrata yksityiskohtia. Kaiken pitää lähteä persoonasta. Molemmat ovat hyviä valmentajia, Ruutu pudottelee MTV Urheilulle.

Kun Ruudulta kysyy, miten pedantisti Helminen valmensi Ahokkaaseen verrattuna peliä, Ruutu vastaa napakasti.

– Molemmat tosi pedantisti.

Ruutu ei lähde tarkemmin arvioimaan kaksikon pelitaktisia eroja.

– Molemmat tekevät tosi pedantisti omaa asiaansa ja uskovat siihen.

"Onneksi tämä on harrastus"

Helmisen Leijonat pelasi yhden vahvan pelin kovia maita vastaan, kun pelaajat kasasivat rivit keskinäisellä palaveeraamisellaan ennen USA-puolivälieräottelua. Tuon pelin Nuoret Leijonat voitti 1–0. Ruotsille hävityn pronssiottelun jälkeen tuloksena oli nelossija.

Ruutu ei lähde vielä suurempia analyysejä tekemään.

– Minusta on hyvä turnauksen jälkeen rauhassa katsella pelejä, miettiä, missä voi kehittyä ja mitä on tehnyt hyvin. Se on vähän niinkin, että sitten kun turnaus on ohi, pitää tässä vaiheessa hyväksyä lopputulos. Se oli mikä oli ja sillä siisti.

Udellessa, ketkä yksilöistä pistivät positiivisessa mielessä eniten silmään, Ruutu kääntää huomion kollektiiviin.

– Joukkueena mennään ja joukkueena tullaan. Nyt mentiin joukkueena ja oltiin neljänsiä.

– Oli paljon hyviä pelaajia. Olen tosi onnekas, että saan tehdä näin hienojen pelaajien ja ennen kaikkea hienojen ihmisten kanssa töitä.

Ruutu myös huokaisee, kun nuorten MM-rupeama on ohi.

– Lähden saunaan nyt. Kun olen ollut pitkään reissussa, on kiva nähdä perhettä. Se on ensimmäinen ajatus mielessä.

Urakointi jatkuu NHL-seura New York Rangersin kehitysvalmentajana, mihin pestiin Ruutu palkattiin viime vuonna.

– Rangersinkin hommat ovat menossa. Lähtee taas työn merkeissä käyntiin. Niinhän se on aina tässä. Onneksi tämä on harrastus, Ruutu veistää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja