Tuliko tästä nyt ikuinen mysteeri? Eevan Utsjoella kohtaamat piiskahännät jakavat mielipiteitä: ”Kuvien vertailun jälkeen olen itse sitä mieltä…”

Tuusulalainen Eeva todisti minkki- tai saukkopesueen tienylitystä 0:25
Eeva todisti minkki- tai saukkopesueen tienylitystä Utsjoella.

Eevan ottamissa kuvissa esiintyvien nelijalkaisten eläinlaji on jäämässä suureksi mysteeriksi. 

Oli kaunis aurinkoinen ja kuiva kesäsää Suomen Lapissa, tarkemmin Utsjoella. Eeva Mänty oli palaamassa miehensä kanssa lomamatkaltaan takaisin Etelä-Suomeen viime torstaina, kun kaksikon maisemien ihailu keskeytyi hetkellisesti.

Eeva havaitsi tienvarressa pienen, ruskeaturkkisen eläimen, joka kuikuili ympärilleen. Pian tämän jälkeen pientareelle seisahtanut luontokappale lähti ylittämään tietä pieni pesue perässään.

– Niitä oli viisi, mutta ei ole täysin tiedossa, oliko kyseessä minkki vai saukko, Eeva muistelee viimeviikkoista hassua tilannetta.

Tilanne oli ohi yhtä nopeasti, kun se oli alkanutkin ja pariskunnan paluumatka jatkui rauhallisesti Lapin maisemista nautiskellen.

– Oltiin kyllä hieman pöllämystyneitä, kun tuli tuollainen nähtyä, Eeva sanoo huvittuneena. 

Somessa syntyi vääntö: Oliko kyseessä saukko vai minkki?

Eeva jakoi ottamansa kuvat Facebookissa Kysy luonnosta -ryhmässä, jossa alkoi kiivas keskustelu siitä, mikä eläinlaji kuvissa esiintyi.

– Ensin niiden ajateltiin olevan saukkoja, mutta sitten, kun kommentteja tuli lisää, veikkaus kääntyikin minkkiin. Kuvien vertailun jälkeen olen itse sitä mieltä, että kyseessä oli minkki, Eeva arvuuttelee.

Eeva teki havainnostaan ilmoituksen myös Luonnonvarakeskukseen, sillä minkkeihin ei törmätä kovinkaan usein Suomen pohjoisimmissa osissa.

Eläintenhoitajat osallistuivat mysteerin ratkaisemiseen

Tapaus herätti keskustelua myös MTV:n uutistoimituksessa, minkä innoittamana yritimme selvittää, onko kuvissa vipeltävä eläinjoukko minkki- vai saukkopesue.

Ranuan Eläinpuiston eläintenhoitajat arvioivat kuvissa olevan minkkipesue – aivan kuten kuvanottaja oli itsekin uumoillut.

– Perusteluiksi tälle kertyi muun muassa se, että saukot ovat paljon suurempia kuin minkit, häntä pidempi sekä tyvestä paksu. Häntä kapenee piiskamaiseksi ja yleensä viistää maata otuksen liikkuessa kuivalla maalla eteenpäin, toisin kuin minkillä häntä on lyhyt ja se pysyy ilmassa. Lisäksi väritykseltään saukoilla posket ovat vaaleat, Selja Karttunen Ranuan Eläinpuistosta viestii MTV Uutisille.

Koska kuvat on otettu kaukaa, eikä siten eläinten tarkempi tarkastelu ole mahdollista, eläintenhoitajat eivät voi kuitenkaan sadan prosentin varmuudella sanoa, kumpi laji on kyseessä.

Lue myös:

    Uusimmat