Ruukissa syntyi kaksipäinen vasikka – tilan isäntä hämmästyi toden teolla: "En ole koskaan aikaisemmin nähnyt vastaavaa"

Ruukissa Yrjänän tilalla syntyi sunnuntai-iltana kaksipäinen vasikka. Vasikka eli kahdesta viiteen minuuttia ennen kuin se kuoli. Jos se ei olisi menehtynyt itse, se olisi pitänyt lopettaa, koska sillä ei olisi ollut mahdollisuutta jäädä henkiin.

– En ole koskaan aikaisemmin nähnyt vastaavaa. Eläintieteellisessä museossa on kaksipäinen vasikka, että kyllä niitä on syntynyt ennenkin, mutta ei ole omalle kohdalle osunut, tilaa pitävä Juhani Yrjänä sanoo.

Vasikkaa ei saatu tulemaan pois, joten Yrjänä päätti eläinlääkärin kanssa tehdä hätäsektion, mikä tarkoittaa sitä, että emä täytyi lopettaa.

– Päätimme näin, koska tiesimme, että vasikka elää. Muuten olisimme joutuneet tekemään keisarin leikkauksen. Sen onnistuminen olisi ollut hyvin epätodennäköistä, eläintä oli kopeloitu jo toista tuntia, joten päätimme, että lopetamme emän ja yritämme pelastaa elävän vasikan. Mutta vasikka olikin tuommoinen, Yrjänä sanoo.

Kaksipäisyys paljastui vasta, kun vasikka oli kokonaan ulkona

Poikiminen oli erittäin vaikea. Yrjänä on itse poi'ittanut satoja vasikoita ja tunsi heti, että tämä ei onnistu omin voimin eikä se onnistunut eläinlääkäriltäkään normaalia kautta.

Kaksipäisyys paljastui vasta, kun vasikka oli otettu sektiolla kokonaan ulos.

– Se oli aika hämmentävä tilanne. Vasikalla oli kahden pään takia myös kaksi kieltä. Kielet toimivat samaan tahtiin, sen suhteen se oli aika mielenkiintoisen näköinen, ihan kuin yksi aivo olisi käyttänyt molempia kieliä, hän sanoo.

Tiineyden aikana ei näkynyt merkkiäkään mutaatiosta, kaikki oli poikimiseen asti normaalisti.  

Lue myös:

    Uusimmat