Mainos

"Tuijotin lapsena aurinkoa tuntikausia" – Jewel kärsi vakavasta mielenterveyden häiriöstä, joka ajoi naisen lopulta sokeuttamaan itse itsensä

6:07
Katso Jewelin tarina yläpuolelta

Useimmat ihmiset ajattelevat, että sokeaksi joutuminen on painajainen. Mutta Jewel Shupingille se oli unelma, joka hänen piti täyttää. Nainen kärsii harvinaisesta ruumiin yhtenäiskuvan häiriöstä, joka johti siihen, että hän halusi luopua kyvystään nähdä lopullisesti.

Ruumiin yhteisnäiskuvan häiriöstä kärsivällä on pakottava tarve tulla jollain tavalla amputoiduksi tai halvaantuneeksi. Jewelin tapauksessa kyse oli kovasta halusta tulla sokeaksi.

– Kun ympärillä ei ole ketään kuka tuntee samalla tavalla, alkaa tuntemaan itsensä hulluksi. En ole kuitenkaan hullu, vaan minulla on häiriö, Jewel kertoo.

Sokeutumisesta Jewel kertoo haaveilleensa ainakin 6-vuotiaasta asti.

– Äiti kertoi minulle lapsena, että jos tuijotan liikaa aurinkoa niin minusta tulee sokea. Joten aloin tuijottaa aurinkoa tuntikausia.

Operaatio oli kivulias

Pitkän pohdinnan jälkeen Jewel teki radikaalin ratkaisun sokeuttaa itsensä.

Hän alkoi selvittää erilaisia metodeja, miten hänelle voitaisiin tehdä kyseinen operaatio.

– Selvitin, että lipeä on erittäin kivulias mutta ainakin se hoitaisi homman. Putkenavaaja olisi toinen vähemmän sattuvampi vaihtoehto mutta se saa aikaan paljon tuhoa silmän alueella. Putkenavaajaa oli kuitenkin saatavillani, päätin käyttää sitä, hän kertoo.

Kertoo elävänsä nyt onnellista elämää

Ennen toimenpidettä Jewel sai tukea psykologilta. Yhdessä asiantuntijan kanssa he tulivat lopulta siihen päätökseen, että kyseessä olisi Jewelin elämänlaatua parantava asia.

Psykologi oli auttoi Jeweliä myös varsinaisessa toimenpiteessä.

Kivuliaan toimenpiteen jälkeen naisella meni yli puoli vuotta, ennen kuin hän menetti näkönsä lopullisesti.

Nyt Jewel kertoo elävänsä onnellista elämää ja olevan sinut itsensä kanssa. Tarinansa jakamalla hän myös haluaa levittää tietoisuutta häiriöstä ja siitä, että apua kannattaa hakea.

– Olen sokeaksi ihmiseksi erittäin onnellinen. Jos jollain on samankaltaisia tunteita, niin sanoisin, että ei kannata tehdä sitä niin, miten minä tein. Ehkä tulevaisuudessa tähän löytyy myös lääkitystä, hän kertoo.

Katso Jewelin koko tarina yläpuolelta löytyvältä videolta.

Studio-ohjelman teemana on tällä viikolla mielenterveys. Katso Kirsi Alm-Siiran ja Nina Rahkolan isännöimä ohjelma MTV3:lta kello 21!​​​​​​​

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja