Tuhoatko hampaasi tietämättäsi? Älä tee näitä mokia

Hymy on tärkeä osa ensivaikutelmaa, jonka ihmiset saavat. Sanotaan myös, että hampaat kertovat hurjasti ihmisyksilön kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Hampaat onkin tärkeää pitää kunnossa. Et kai sinä sorru näihin mokiin, jotka voivat pidemmällä tähtäimellä vahingoittaa purukalustoasi tietämättäsi?

Kaikkien tulisi tietää, että hammaslääkärit suosittelevat ksylitolipurukumia tai pastillia ruokailun jälkeen. Myös hampaiden harjaaminen aamuin ja illoin on osa useiden päivittäisiä rutiineja. Vaikka noudattaisit orjallisesti näitä ohjeita, saatat tietämättäsi tuhota hampaasi arkisilla tavoillasi.

Tupakointi

On yleisessä tiedossa, että tupakointi voi kellastuttaa hampaita, mutta todellisuudessa tupakointi voi olla myös toisella tapaa haitallista hampaille.

– Tupakkatuotteiden käyttäminen voi vahingoittaa hampaita ja ikeniä monella eri tavalla, hammaslääkäri David F. Halpern kertoo.

– Tupakan terva muodostaa hampaiden pinnalle tahmean kalvon, johon happoa kehittävien bakteerien on helppo kiinnittyä muodostaen erilaisia myrkkyjä, joka voi aiheuttaa ikenien tulehtumista, hammasmätää ja hampaiden irtoamista, Halpern kertoo.

Viini

Viinin ystävät usein tietävät, että etenkin punaviini värjää helposti hampaat. Myös viinin hapokkuus voi saada aikaan tuhoa hampaissa. Kun hampaat ovat kosketuksissa viinin kanssa, viinin sisältämät hapot voivat vahingoittaa hampaiden rakennetta.

Narskuttelu

Hampaiden narskuttelu voi saada pahimmillaan aikaan peruuttamatonta tuhoa purukalustossa. Sen lisäksi, että narskuttelu voi vahingoittaa leukoja ja muuttaa jopa kasvojen ilmettä, voi narskuttelu aiheuttaa hampaiden lohkeilua.

– Ihmiset, joilla on muuten terveet hampaat ja ikenet saattavat narskutella niin kovasti ja usein, että osa hampaiden kiilteestä lohkeaa ja siitä aiheutuu lohkeilua ja tuntoherkkyyttä, Halpern kertoo.

Murrosikä

Murrosikään liittyvät hormonaaliset muutokset voivat tehdä hallaa myös suussa. Puberteetti voi aiheuttaa siten ikenien turvotusta ja tehdä hampaista entistä herkemmät plakille. Tästä syystä hampaita tuhoavaan mokaan on erityisen helppo sortua murrosiässä: nimittäin hygienian laiminlyömiseen.

– Tavallisesti ikenet reagoivat vain, jos hygieniassa on puutteita, Halpern toteaa.

Suun kuivuminen

Sen lisäksi, että suun kuivuminen on ikävä ja kiusallinen vaiva, voi se tehdä hallaa myös hampaille. Syljellä on tärkeä tehtävä bakteerien huuhtomisessa pois hampailta ja haitallisten happojen neutralisoimisessa. Jos sylkeä ei olisi, putoaisivat hampaat paljon nopeammin.

Kuumat juomat

Näyttävätkö hampaasi tavallisesti hieman likaisilta? Tämä voi johtua siitä, että mustan teen ja kahvin sisältävät tanniinit muodostavat hampaan pinnalle tumman kalvon, jossa bakteerit pesivät helposti. Maidon lisääminen kuumiin juomiin ja vedenjuonnin lisääminen voivat vähentää kuumien juomien aiheuttamia tuhoja.

Hammaslangan käyttö

Vaikka huomiota kiinnitetään tavallisesti hampaiden kohdalla erityisesti harjaamiseen, olisi syytä muistaa myös hammaslangan käyttö. Hammaslangan käyttö auttaa plakin vähentämisessä, kirkastaa hampaiden väriä ja voi auttaa myös pahanhajuisen hengityksen torjumisessa.

Hampaiden harjaaminen väärään aikaan

Vaikka hampaiden harjaamista ylistetään, ei aina ole sopiva hetki harjaukselle: tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen hampaiden harjausta ei suositella. Paljon happoja sisältävien ruokien tai juomien nauttimisen jälkeen tulisi välttää hampaiden harjausta, sillä harjaus saattaa muodostaa plakkia hampaiden pinnalle.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Getty Images

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja