Trombektomia voi auttaa jopa 16 tuntia aivoinfarktin jälkeen

25:30

Kun ihminen saa aivoinfarktin, hyvä hoito suurten aivovaltimoiden tukosten poistamiseen on valtimonsisäinen trombektomia. Sen on osoitettu olevan varmasti tehokas vain kuuden tunnin sisällä sairastumisesta, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella trombektomia olisi tavallista hoitoa tehokkaampi osalla potilaista vielä 6–16 tuntia sairastumisesta.

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu 182 aivoinfarktipotilaan kolmekuukautiseen seurantaan.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten aivoinfarkti oireilee ja miten sitä voi ehkäistä. 

Osana tutkimusta potilaat satunnaistettiin saamaan joko trombektomia ja tavallista hoitoa tai pelkkää tavallista hoitoa. Mukaan valittiin potilaita, jotka perfuusiokuvauksen perusteella todennäköisesti hyötyisivät hoidosta.

Kolmen kuukauden kuluttua tehdyissä arvioinneissa trombektomiaryhmäläisten todettiin toipuneen paremmin kuin vain tavallista hoitoa saaneiden, ja heistä useammat selvisivät päivittäisistä toimistaan omatoimisesti. Myös kuolleisuus oli hieman vähäisempää.

Aivoverenvuodot ja vakavat haittavaikutukset olivat suurin piirtein yhtä yleisiä kummassakin ryhmässä.

Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä edelleen. Tulokset on silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Suomessa aivoinfarktiin sairastuu vuosittain noin 17 000 henkilöä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja