Trendianalyytikko: Ikääntyminen tämän ajan trendi – 70-vuotiaskin vielä keski-ikäinen

Ihmisten elinajan pidentymisen ja paremman fyysisen kunnon myötä vanhuus katsotaan alkavaksi paljon myöhemmin kuin 20 vuotta sitten. Trendianalyytikko Susanna Björklundin mukaan keski-iän pidentyminen on tämän ajan ilmiö.

I love me -messuilla puhuneen toimittaja ja trendianalyytikko Susanna Björklundin mukaan ikääntyminen on yksi aikamme megatrendeistä ilmastonmuutoksen ja digitalisaation ohella.

– Nykyisten tutkimusten perusteella voidaan ajatella, että keski-ikä kestää nykyään yhdeksän vuotta pidempään. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan. Vielä parikymmentä vuotta sitten katsottiin, että vanhuus alkaa paljon aikaisemmin, Björklund sanoo.

Nykykäsityksen mukaan 40-vuotias on vielä nuori ja vanhuus alkaa vasta 75-vuotiaana. Tähän väliin jäävä aika on keski-ikää. Björklundin mukaan nykyinen keski-ikä on siis ihan eri asia kuin mitä se oli kymmenen vuotta sitten.

– Ikä on vain numero.

Muutos johtuu Björklundin mukaan myös siitä, että ihmisillä on nykyään enemmän aikaa, rahaa ja kiinnostusta hoitaa itseään.

Puhe vanhuksista on sen sijaan varsin yksipuolista. Björklund näkee ongelmaksi sen, miten ikääntyvistä puhutaan Suomessa yhtenäisenä massana.

– Tietyn ikäisenä ihmiset muuttuvat massaksi, ja sitten keskustellaan vain vanhuksista palvelutaloissa. Ajatus vanhuksista homogeenisena massana on ihan käsittämätön ajatus.

Jos kuva ei näy, katso se täältä


Lue myös:

    Uusimmat