Tourettea sairastava Maria kohtasi sairaalassa käsittämättömän ehdotuksen: "Yritti kertoa tietävänsä yhden tosi hyvän manaajan"

Tourette-diagnoosin kanssa elävä Maria kertoo kuinka hänelle suositeltiin manaajaa 0:41
Tourette-diagnoosin kanssa elävä Maria kertoo kuinka hänelle suositeltiin manaajaa

Tabu-jaksossa tavattavan Tourette-diagnoosin kanssa elävän Marian oireet ovat moninaiset.

Tabun  viidennen jakson teema on Touretten oireyhtymä. Jaksossa näyttelijä Pekka Strang  tapaa Tapion, Katjan, Marian ja Henri, joista jokaisella on Tourette-diagnoosi.

Maria kertoo Strangille Tourette-oireistaan ja niiden alkamisesta. Hänellä ensimmäiset, vokaaliset tic-oireet tulivat vuoden 2021 elokuussa. Se oli Marialle todella kova paikka. 

– Se oli ihan kuin maailmanloppu olisi tullut. Olin jotenkin niin silleen, että ei, en suostu tähän. en edelleenkään suostu tähän, tämä voisi mennä pois, se olisi ihan jees, Maria kertoo Strangille. 

Tourette-oireet ovat Marialla moninaiset. 

– Vokaalisia oireita, pöydän lyöminen, itsensä lyöminen, hyppiminen, askeltaminen, nykiminen. Sitten tietty se, että minulta menee jalat alta, sitä sanotaan, että se on "lösähdys-tic". Ja niin keskarin näyttäminen, mä unohdin jo! Maria nauraa näytettyään spontaanisti keskisormea keskustelun aikana. 

Marialla ilmenee myös vokaalisia oireita ja hänellä on kertomansa mukaan paljon koprolaliaalisia tic-oireita, eli yksinkertaistettuna rumien puhumista. Marian mukaan heti, kun aiheesta puhuu ääneen, pulpahtavat kyseiset tic-oireet pintaan. 

Joskus Marialle on ehdotettu, että hänhän voisi sanoa mitä vain ja väittää sen olevan tic-oire. Hän ei ajattele asiaa lainkaan näin. 

– En halua sanoa mitään tuommoista, koska jotenkin näen itseni tosi kilttinä ihmisenä, en halua olla muille ilkeä. Se ajatus on niin absurdi, että sanoisin jotain tuollaista tahallaan, koska se olisi minusta ihan kamalaa. 

Myöhemmin jaksossa Maria kertoo myös erikoisesta kokemuksestaan sairaalassa, jolloin hänelle suositeltiin manaajaa. 

– Minulla oli huonekaveri, joka oli puolalainen ja alkoi englanniksi kertoa, että hän tietää yhden tosi hyvän manaajan Turusta päin. Olin silleen, että anteeksi? Yritin selittää, että minulla on Tourette, minussa ei ole mitään demonia vaan minulla on sairaus. Hän vastasi, että joo joo kyllä hän uskoo, mutta hän voisi kyllä silti suositella tätä manaajaa. 

Strang nauraa tarinan kuullessaan. 

– Tykkään ajatuksesta, että hän halusi suositella hyvää manaajaa, että hän tietää yhden hyvän, sitten pari huonoa, mutta niitä hän ei suosittele, Strang vitsailee Marian nauraessa. 

Alla olevalla videolla Maria kertoo Tourette-oireistaan ja niiden alkamisesta.

Maria kertoo Tourette-oireistaan ja niiden alkamisesta 1:11

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat