Maria puhuu rivoja tahtomattaan ja joskus jalatkin menevät alta yllättäen – tällaisia ovat Touretten oireet

Maria kertoo Tourette-oireistaan ja niiden alkamisesta 1:11
Videolla Maria kertoo Tourette-oireistaan ja niiden alkamisesta

Touretten oireyhtymän aiheuttamat tic-oireet voivat olla esimerkiksi eri kehon osien nykimisliikkeitä tai esimerkiksi tiettyjen sanojen toistamista tai asiattomuuksien puhumista. Tyypillisesti oireet helpottuvat teini-iän jälkeen, mutta osalla, kuten Tabu-ohjelmassa tavatulla Marialla, ne jatkuvat myös aikuisuudessa.

Haista paska, ime munaa, sanoo Maria itseään vastapäätä istuvalle Pekka Strangille Tabu-sarjan viidennessä jaksossa, jonka aiheena on Touretten oireyhtymä. 

Marialla ensimmäiset Tourette-oireet tulivat elokuussa 2021. Rumien puhuminen eli vokaaliset tic-oireet ovat osa Tourettea. 

Muita tic-oireita, joita Marialla sairauteen liittyy, ovat pöydän lyöminen, itsensä lyöminen, hyppiminen, askeltaminen ja nykiminen. 

Sitten tietty se, että minulta menee jalat alta, sitä sanotaan, että se on "lösähdys-tic". 

Ohimeneviä tic-oireita jopa 20 prosentilla lapsista, Tourette harvinaisempi

Touretten oireyhtymästä puhutaan, kun ihmisellä esiintyy useita motorisia tic-oireita ja vähintään yhtä vokaalista eli äänellistä tic-oiretta yli vuoden ajan, kertoo Terveyskirjasto

Tic-oireet ovat nopeita ja tahattomia liikkeitä tai äännähdyksiä, jotka voivat esiintyä yksittäin tai sarjoina. 

Ohimeneviä tic-oireita on kuvattu esiintyvän jopa 20 prosentilla lapsista. Ne alkavat tyypillisesti 4–6 vuoden iässä. 

Väliaikaisen nykimishäiriön esiintyvyys on noin 3 prosenttia ja pitkäaikaisen noin 1,6 prosenttia.

Touretten oireyhtymän esiintyvyys taas on noin 0,77 prosenttia.

Yskimistä, kehon nykimistä, kiroilua, hyppimistä…tällaisia ovat tic-oireet

Touretten oireyhtymässä ensimmäiset tic-oireet ilmaantuvat tyypillisesti 2–15-vuotiaana, kertoo Mayo Clinic. Terveyskirjaston mukaan on tavallista, että tic-oireet hellittävät teini-iän jälkeen, mutta osalla oireet jatkuvat kuitenkin aikuisuuteen. 

Motoriset oireet alkavat yleensä ennen vokaalisia. Ajan myötä oireet muuttavat paikkaansa. Ensimmäiset oireet ilmaantuvat yleensä kasvojen alueella, jonka jälkeen oireita ilmenee myös vartalossa ja raajoissa.

Tourettelle tyypillistä on, että sekä motoriset että vokaaliset oireet monimuotoistuvat ajan mittaan.

Sekä motoriset että vokaaliset ticit voidaan jaotella yksinkertaisiin ja monimuotoisiin.

Yksinkertaisia motorisia tic-oireita voivat olla esimerkiksi silmien räpyttely, pään nykiminen, hartioiden kohotteleminen, tai erilaiset nenän ja suun liikkeet.

Monimuotoisia motorisia tic-oireita voivat olla erilaisten esineiden koskettelu tai haistelu, havainnoitujen liikkeiden toistelu, askeltaminen, kehon taivuttelu tai vääntely tai hyppely.

Yksinkertaisia vokaalisia tic-oireita voivat olla muun muassa yskiminen, nariseva ääntely, kurkun selvittely, "haukkuminen" ja monimuotoisia äänellisiä ticejä voivat olla omien tai seurassa olevan ihmisen sanojen tai lauseiden toistelu, kiroilu tai rumien puhuminen.

Mikäli tic-oireet aiheuttavat toiminnallista tai sosiaalista haittaa, voi Tourette-diagnoosin saanutta hoitaa lääkkeillä ja kognitiivisella terapialla. 

Myös botuliinihoito tai aikuisilla potilailla, Touretten ollessa erittäin vaikea, aivojen syvien osien stimulaatiohoitoa saatetaan käyttää, kertoo Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys.

Perimä ja ympäristö vaikuttavat

Sekä perimällä että erilaisilla ympäristötekijöillä näyttäisi olevan vaikutusta tic-oireiden, nykimishäiriön ja Touretten oireyhtymän synnyssä. 

Pitkäaikaisen nykimishäiriön tai Touretten oireyhtymän esiintyminen lähisukulaisilla lisää riskiä puhkeamiseen. 

Ympäristötekijöistä erityisesti erilaiset kuormitustekijät vaikuttavat tic-oireiden voimakkuuteen.

On tavallista, että Touretten oireyhtymään liittyy myös muita neuropsykiatrisia häiriöitä, esimerkiksi ADHD tai pakko-oireinen häiriö eli OCD.

Lue myös:

    Uusimmat