Kati sai elämäänsä järkyttäneen tiedon lääkäriltä, jonka tunteeton letkautus ei unohdu: "Toivon, että näinä päivinä käytettäisiin vähän toista sanoitusta"

Kati sai elämäänsä järkyttäneen diagnoosin lääkäriltä, jonka tunteeton letkautus ei unohdu 1:49
Videolla Kati kertoo traumaattisesta tilanteesta jolloin sai tietää, ettei tulisi todennäköisesti saamaan omaa biologista lasta

Tabu-ohjelman Kati sai tietää aikoinaan karulla tavalla, että endometrioosin takia hänen voisi olla hyvin vaikeaa saada omaa biologista lasta.

Tabun  neljännessä jaksossa aiheena on tahattomasti lapsettomat. Näyttelijä Pekka Strangtapaa jaksossa Jaakon, Siljan, Maikin, Mion ja Katin, joilla kaikilla on asiasta oma kokemuksensa. 

Jaksossa Kati kertoo ajasta, jolloin sai kuulla että hänen kohdallaan oman biologisen lapsen saaminen ei käytännössä ole mahdollista. 

Tuolloin diagnoosin Katille oli kertonut lääkäri, jonka kylmä toteamus erittäin herkässä tilanteessa ei ole unohtunut Katin mielestä. 

– "Ei noilla vehkeillä kannata omista lapsista haaveilla", lääkäri oli Katin mukaan tokaissut. 

– Hän oli vanhempi mieslääkäri. Rikos on vanhentunut, mutta ihan aidon oikeasti toivon, että näinä päivinä käytettäisiin vähän toista sanoitusta, Kati kertoo keskustellessaan asiasta Strangin kanssa. 

Lapsettomuuteen syynä Katin kohdalla on endometrioosi, joka on kohdun limakalvon sirottumatauti. Se voi aiheuttaa lapsettomuutta heikentämällä munasarjojen sekä munatorvien toimintaa, kertoo lääkärikeskus Mehiläinen. Noin joka neljännellä lapsettomuuspotilaalla todetaan endometrioosia, ja mitä vaikeampi se on, sitä enemmän se myös hedelmällisyyttä huonontaa. 

– Nykypäivänähän se tiedetään, ettei se ole niin lopullinen tuomio, mutta silloin siitä tiedettiin kovin vähän. Ja haluan ajatella, että hän (lääkäri) toimi vilpittömällä mielellä ja jotenkin näin, että puhui sen tiedon, mitä hänellä oli. Gynekologihan hän oli, ettei mitään yleislääkäri ollut, Kati jatkaa. 

– Periaatteessa tietoa hänellä olisi kyllä pitänyt aiheesta olla. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat