Toimittajien eettiset ohjeet uudistettiin – tämä kaikki muuttuu!

Uusia ratkaisuja heikon medialukutaidon luomiin uhkiin 10:42
Uusia ratkaisuja heikon medialukutaidon luomiin uhkiin

Suomalaisten toimittajien eettinen säännöstö eli Journalistin ohjeet on uudistettu, kertoi Julkisen sanan neuvosto (JSN) torstaina. Ohjeet hyväksyttiin keskiviikkona JSN:n kannatusyhdistyksen Jusanekin kokouksessa.

Ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta. Myös Journalistin ohjeiden liitettä ajanmukaistettiin merkittävästi.

Ohjepäivitys on laajin sitten vuonna 2005 tehdyn päivityksen. Edellisen kerran ohjeita on uudistettu noin kymmenen vuotta sitten.

Jusanek uskoo, että uudistetut ohjeet lisäävät toimitustyön läpinäkyvyyttä sekä antavat selkänojan rohkealle ja luotettavalle journalismille. Ohjeilla pyritään myös lisäämään yleisön luottamusta journalismiin.

Tavoitteena aikaa kestävä ohjeistus

Jusanekin mukaan tavoitteena on, että uusi ohjeistus kestää aikaa. Siksi ohjeissa ei käytetä esimerkiksi sanoja tekoäly tai algoritmi eikä niistä ole lisätty ohjeisiin erillisiä kohtia.

Ohjeet koskevat kaikkea toimituksellista sisältöä riippumatta siitä, miten tai millä teknologialla se on tuotettu. 

Jusanek kertoo tiedotteessa, että moni ohje jäi ennalleen, mikä kertoo siitä, että ne on rakennettu kestävästi.

Uudistuneita ohjeita valmisteli työryhmä, johon kuuluivat muun muassa STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen, toimittaja ja yrittäjä Reetta Räty sekä toimittaja ja tutkija Olli Seuri.

– Työryhmä toivoo, että esityksemme Journalistin ohjeiden päivittämiseksi vastaa tarpeeseen kirkastaa journalismin ydintä sekä yleisölle että mediakentälle, työryhmä sanoi esityksessä sen valmistuttua helmikuun alussa.

JSN:n kannatusyhdistyksen hallitus nimitti työryhmän valmistelemaan Journalistin ohjeiden päivitystä noin vuosi sitten.

Uudistuneet ohjeet tulevat voimaan lokakuun alusta. Sitä ennen julkaistuihin juttuihin sovelletaan vuonna 2014 voimaan tulleita Journalistin ohjeita.

Tutustu uusiin ohjeisiin täällä!

Lue myös:

    Uusimmat