Mainos

TM: Hallituksen moottoripyöräveroaikeet tuottavat jo nyt tappiota

Tekniikan Maailman analyysi paljastaa että hallituksen suunnittelema uusi moottoripyörävero on jo saanut massoittain moottoripyöräilijöitä reagoimaan poistamalla menopelejään käytöstä. Samalla laskevat aiotun veron tuotot valtiolle.

Uusi hallituksen kaavailema moottoripyörävero tarkoittaisi 150 euron vuosittaista maksua jokaista liikennekäytössä olevaa moottoripyörää kohti.

Moottoripyöräilijät ovat jo reagoineet lakiehdotukseen. Vuonna 2015 liikennekäytöstä poistettiin 6000 moottoripyörää ja vuonna 2016 noin 100 000 pyörää. Vuoden 2016 lopussa Suomessa liikennekäyttöön rekisteröityjä moottoripyöriä oli Trafin mukaan yhteensä noin 167 000.

Uusi vero koskisi nimenomaan vain liikennekäytössä olevia moottoripyöriä. Tästä syystä osa moottoripyöräilijöistä on poistanut omistamiaan pyöriä käytöstä. Siinä missä autoilijat maksavat veroa vain niiltä päiviltä kun auto on käytössä, motoristien pitäisi maksaa koko vuodesta.

Tekniikan Maailman mukaan liikenteessä olevien moottoripyörien vähentäminen on vaikuttanut myös vakuutustuloihin, sillä varastossa seisovia pyöriä ei ole pakko vakuuttaa. Vakuutusveron kautta valtio on menettänyt jo 15 miljoonaa euroa. Toki liikennekäytöstä poistetuista moottoripyöristä ovat kärsineet myös vakuutusyhtiöt.

Jos myös uusien moottoripyörien myynti alkaa lakiesityksen takia laskea, valtio tulee menettämään 40 prosenttia jokaisen moottoripyörän hinnasta arvonlisä- ja autoveron muodossa.

***

0:21

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.