Mainos

Timo Koivusalo toi Olavi Virran traagisen tarinan henkiin: "Hyvin monen kohdalla se tuppaa tänäkin päivänä olemaan niin"

1:40

Timo Koivusalo sai apua Olavi Virta -elokuvan taustatyöhön muun muassa laulajan läheisiltä.

VIDEO: Uuden Olavi Virta -elokuvan traileri

Ohjaaja Timo Koivusalo on tunnettu useista elokuvistaan, joiden kohteena on ollut suomalaisia musiikin merkkimiehiä. Perjantaina 5. lokakuuta ensi-iltansa saa elokuva, jossa pureudutaan yhden Suomen kaikkien aikojen eniten levyttäneen artistin, laulaja Olavi Virran tarinaan. 

Koivusalo kertoo, että henkilökuvaelokuvien tekeminen on hänelle kaikista rakkainta. Hän halusi ehdottomasti tehdä elokuvan Virrasta, jonka elämä on kuin kirjoitettu elokuvaksi. 

– Hän saavutti kaiken, mitä Suomessa voi sillä alalla saavuttaa ja myös menetti kaiken lopulta, paitsi ainutlaatuisen äänensä. 

Olavi Virta -elokuvassa keskitytään luonnollisesti paljon Virran musiikkiin, mutta näkyvässä osassa on myös Virran vakava alkoholismi sekä siitä johtuvat kamppailut läheisten kanssa. 

Ohjaaja kertoo, että jotkut elokuvan nähneet katsojat ovat tulleet kertomaan hänelle kuvauksen olleen jopa liian kaunis Olavi Virrasta, vaikka esimerkiksi päihteet ja uskottomuus ovat vahvasti läsnä. 

– Se on tavallaan kuin se vanha sanonta: kauniit on laulujen lunnaat. Se näyttää olevan monien viihdyttäjien kohdalla totta. 

Koivusalo pohtii, ovatko ihmiset, jotka hakeutuvat viihdealalle jo valmiiksi niin herkkiä, että he ovat ylipäätään kykeneväisiä antamaan yleisölleen elämyksiä. Sitten taas kun aplodit vaimenevat, samainen herkkyys voi altistaa sille, että pullon korkki aukeaa tai on saatava jotakin muuta tilalle. 

– Vai onko se niin, että vaikka olisi kuinka vahva ihminen, niin kun on oikein riepoteltavana, sinua hakataan olalle ja työnnetään rahaa taskuun ja tarjotaan ilmaista viinaa, niin pitää olla vahva luonne, että siitä selviää ja lähtee sen sijaan juoksemaan vaan maratoneja. 

– Se on surullista, että hyvin monen kohdalla se tuppaa tänäkin päivänä olemaan niin. 

Samaistumispintaa nykypäivään

Koivusalon mukaan Virran tarinan tutuksi tuomisen lisäksi elokuvan tarinalla halutaan tarjota samaistumispintaa katsojille. Samat ongelmat pätevät myös nykyään, riippumatta siitä onko esimerkiksi suosittu viihdetähti tai lähikaupan työntekijä. Yksilön on itse päätettävä, kuinka suhtautua eteen tuleviin asioihin. 

Elokuvassa nähdään, kuinka Virta ratkeaa juomaan kerta toisensa jälkeen, vaikka hän lupaa muuttaa tapansa. Laulaja elää muiden aikakauden miesmuusikkojen kanssa riehakasta elämää, johon kuuluu muun muassa tiiviit kokoontumiset hotelli Tornin taiteilijoiden omaan herrakerhoon. 

– Onhan se toki niin, että siihen aikaan maailma oli vähän erilainen ja se viinan juonti kuului silloin vähän joka paikkaan. Se maailma on muuttunut aika paljon. 

Koivusalo kertoo halunneensa tuoda elokuvan keskiöön myös Virran elämän suuren rakkauden: laulajan ja hänen vaimonsa Irene Virran raastavan tarinan. 

– Aina haluaa päästä mahdollisimman lähelle sitä ihmistä, että mistä se kaikki johtui, miltä se näytti kulissien ja kiiltokuvien takana, että aina ei ollut niin onnellista. 

Yhteys Virran tyttäreen

Tehdessään elokuvan taustatyötä Koivusalo oli yhteydessä Virran tyttäreen Ilse Hammariin, joka asuu tällä hetkellä Ruotsissa. Virroilla oli kolme yhteistä lasta: kaksi tytärtä ja yksi poika. Hammar on Olavi Virran adoptiotytär Irene Virran edellisestä suhteesta. 

Koivusalo kertoo Hammarin todenneen ohjaajalle sivulauseessa, että hän oli pitänyt teininä päiväkirjaa ja että hänen äitinsä oli kertonut isästä myöhemmin tarinoita.

Seuraavaksi Hammar yllätti ohjaaja kertomalla kirjoittaneensa muistonsa pitkän tarinan muotoon, jota kukaan ei ole koskaan nähnyt.

– Sain lukea sen ja kysyin sopiiko hänelle, että vien kirjan kustantamoon ja että se käännettäisiin suomeksi ja julkaistaisiin Suomessa. Noin kuukausi sitten kirja julkaistiin.

Koivusalon mukaan elokuvan näyttäminen Hammarille oli varsin jännittävä paikka, sillä hän on kokenut läheltä kaikki kipeät asiat. Vastaanotto oli kuitenkin erittäin hyvä. 

– Kun elokuva loppui ja valot syttyivät, hänen ensimmäiset sanansa olivat, että "elokuva meni suoraan sydämeen". Se oli hienoin palaute, mitä voi saada sisäpiiriläiseltä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja