Tim Thomas paljasti järkyttävän tarinan lopettamisestaan – palasi kyynelsilmin julkisuuteen pahan aivovamman pakotettua hänet täysin sivuun lajista

9:04
Aivovamman takia uransa lopettanut Tommi Kovanen ja päävammoja tutkinut fysioterapeutti Matti Vartiainen vierailivat maanantaina MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa jääkiekon aivotärähdyksistä.

Viisi vuotta lopettamisensa jälkeen täysin jääkiekon ulkopuolella pysytellyt entinen NHL-maalivahti Tim Thomas kertoo saaneensa uransa loppuvaiheessa vakavan aivovamman, joka on vienyt häneltä toimintakyvyn loppuelämäksi.

Thomas, 45, oli yksi Yhdysvaltain jääkiekkoliiton kunniagalleriaansa tänä vuonna valitsemista pelaajista. Tätä ennen hän ei ollut esiintynyt julkisesti vuonna 2014 päättyneen NHL-uransa jälkeen – ymmärrettävästä syystä.

HIFK:ssa, Kärpissä ja Jokereissa SM-liigaakin pelannut maalivahti sai viimeisellä pelikaudellaan vakavan aivovamman. Hän pelasi kauden loppuun vuoden 2013 puolella tulleen aivotärähdyksen jälkeen, muttei koskaan toipunut saamastaan iskusta.

Thomas ei pystynyt pitkään lopettamisensa jälkeen edes katsomaan pelejä televisiosta.

– Oli ajanjakso, jolloin vihasin lajia. Vastareaktioni oli se, ettei tämä ole sen arvoista, Thomas kertoi palkitsemistilaisuudessa.

– En pystynyt enää seuraamaan peliä. Aivoni eivät toimineet tarpeeksi hyvin, jotta pysyisin pelissä mukana.

– Nyt olen päässyt sen yli. Olen oppinut siitä niin paljon, ja tullut läheisemmäksi perheeni kanssa. Se opetti minulle elämän arvoa, Thomas kertoi koskettavassa puheenvuorossaan liikuttuen kyyneliin.

Veteraanimaalivahti kertoi, että pääkuvaukset ovat paljastaneet kahden kolmasosan hänen aivoistaan saavan vähemmän kuin viisi prosenttia normaalista verenkierrosta.

Thomas kertoo viettäneensä ensimmäiset vuodet lopettamisensa jälkeen ”metsässä” asiaa pohtien.

– Jääkiekkoperhe on ottanut minut avosylin takaisin. Se muistutti minua kaikista mahtavista ihmisistä, joita tapasin koko urani varrella, Thomas kertoi.

Suomalaisten hyvin tuntema maalivahti kertoo yhä aloittavansa päivän rauhallisesti, jotta saa ajatuksensa järjestykseen. Hänen täytyy turvautua asioiden listaamiseen, jotta saa ne hoidettua päivän aikana.

Silti tilanne on hänen mukaansa huomattavasti parempi kuin alkuvaiheessa. Thomas ei ollut valmistautunut kertomaan vammoistaan, mutta palkitseminen avasi padot.

– En halunnut puhua maailmalle tästä. En ennen kuin olen valmis enkä tuntenut olevani. Mutta tässä sitä ollaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja