Liigan järkyttävästä taklauksesta pian seitsemän vuotta – aivotärähdysten pikatesti osoittaa ex-kiekkoilijan oireet yhä karulla tavalla

9:04
Ex-liigakiekkoilija Tommi Kovanen ja fysioterapeutti Matti Vartiainen vierailivat keskiviikkona Viiden jälkeen -ohjelmassa puhumassa aivovammoista jääkiekossa.

Päähän kohdistuneet taklaukset nousevat puheenaiheeksi jääkiekon SM-liigassa lähes viikoittain, mutta aivovammaan uransa päättänyt Tommi Kovanen ihmettelee edelleen, miksi johtava taho pysyy asiassa hiljaa.

Kovanen vieraili MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa yhdessä aivotärähdyksistä väitöstutkimusta tekevän fysioterapeutti Matti Vartiaisen kanssa.

Vartiainen oli 2000-luvun alussa tuomassa aivotärähdyksiin liittyvää arviointimenetelmää Suomeen. Hän esitteli sitä ohjelmassa Kovasen toimiessa esimerkkinä.

Kovanen toimii esimerkkinä aivotärähdysten kognitiivisesta arvioinnista jutun videolla. Videolla myös parin vuoden takainen juttu kiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen oppitunnista taklaajamestari Lennart Petrellin klinikalla.

Kovanen joutui SM-liigaottelussa rajun päähän kohdistuneen taklauksen kohteeksi tammikuussa 2013. Törkeä niitti päätti hänen uransa, minkä jälkeen hän on osallistunut aktiivisesti keskusteluun jääkiekon turvallisuudesta.

Taklauksia Kovanen ei halua pois jääkiekosta. Hän ihmettelee vain, miksi Liigan johto sulkee silmänsä toistuvilta tapauksilta.

– Se on ollut oikeastaan aika hämmentävää keskustelua. Itse taklaukset – näkisin, ettei niitä kannatakaan ottaa jääkiekosta, Kovanen toteaa.

– Jääkiekko on jääkiekkoa ja siihen kuuluu taklaukset, mutta minun mielestäni se keskustelu on ihan väärillä urilla. Nyt puhutaan vain jostain kulmista ja kenen vika on, ettei nähdä sitä isoa kuvaa, että miksi siitä puhutaan ja mitkä seuraukset niillä taklauksilla voi olla.

Kovanen pitää surullisena sitä, että se taho, jonka pitäisi oikeasti puutta asiaan, pysyy hiljaa.

– SM-liigan päättäjät ja johtajat – en tiedä, onko heillä ajatus siitä, että laitetaan silmät kiinni ja toivotaan parasta. Heidän pitäisi tulla tähän voimakkaasti mukaan, koska he johtavat tätä peliä ja miesten Liigaa tällä hetkellä, Kovanen vaatii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja