Tiian, 27, muutoskuva osoittaa yleisen harhaluulon kasvissyönnistä vääräksi

Kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito? 0:59
KATSO VIDEO: Kumpi on ekologisempi valinta: avokado ja soija vai liha ja maito? Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm vastaa.

Tiian muutoskuva osoittaa, että vegaaninakin on mahdollista kasvattaa lihasmassaa.

27-vuotias Tiia Rämö on kuuden vuoden aikana kerryttänyt kroppaansa mukavasti lihasmassaa. Lihakset ovat kasvaneet ahkeralla treenillä ja oikealla ruokavaliolla. Mutta toisin kuin moni muu aktiiviliikkuja, Tiia ei syö ollenkaan eläinperäisiä tuotteita.

– Kaikki lihas on kasvatettu vegaanina.

Tiia luopui lihasta, maidosta ja muista eläinperäisistä tuotteista kuusi vuotta sitten eettisten syiden vuoksi. Samoihin aikoihin hän alkoi käydä kuntosalilla kerran tai pari viikossa.

Vuosien saatossa treenimäärät ovat lisääntyneet, mutta vegaaniruokavalio on pysynyt.

Näin vegaani kasvatti lihasta

Nykyään Tiia kuntoilee lähes joka päivä. Salilla tulee käytyä 4–5 kertaa ja kiipeilemässä 3–4 kertaa viikossa. Tarkkaa treeniohjelmaa hän ei noudata vaan pyrkii harjoittamaan kaikkia lihasryhmiä tasapuolisesti.

Tiia ei myöskään punnitse ruokiaan tai laske kaloreita. Hän syö monipuolisesti ja siten kuin hyvältä tuntuu. Ateriarytmi on tasainen, Tiia syö noin viisi kertaa päivässä.

Lihaskasvulle välttämättömiä proteiineja saa tofusta, soijarouheesta, pavuista, kikherneistä, linsseistä ja muista palkokasveista. Toisinaan lautaselle eksyy jalostetumpia tuotteita, kuten "kasviskebabia" eli vöneriä tai falafel-pyöryköitä.

Urheilijoille markkinoituja välipalatuotteita hän ei juurikaan käytä vaan välipalana toimii esimerkiksi soijajogurtti myslillä tai leipä. Hiilihydraatteja treenaajan ei tarvitse vältellä ja pääaterioilla Tiian lautaselta löytyykin nuudeleita, pastaa tai riisiä. Täysjyvätuotteet sisältävät myös proteiinia.

– Mun käyttämissä proteiinin lähteissä on ihan hyvin proteiinia, ettei tarvitse viiden ihmisten edestä syödä ruokaa, Tiia sanoo.

Viikkoon mahtuu yksi lepopäivä. Silloin saa hyvällä omalla tunnolla herkutella – vegaanisesti totta kai. Vegaanisten hampurilaisten ja pizzojen lisäksi Tiia nauttii maidottomista suklaista, joita löytyy tänä päivänä tavallistenkin markettien hyllyiltä.

Kokeile rohkeasti vegaanisia reseptejä

Tiialle vaikeinta vegaaniksi ryhtymisessä oli luopua kalasta. Myös maitosuklaata teki alkuaikoina mieli. Kaikkeen kuitenkin tottuu. Kun Tiia kerran vahingossa maistoi vegaaniseksi luulemaansa maitosuklaata, ei herkku maistunutkaan erityisen hyvältä.

Kasvisruokavaliosta kiinnostuneita Tiia kehottaa miettimään, miten arkiruokiaan saisi muutettua vegaanisiksi. Esimerkiksi makaronilaatikossa jauhelihan voi helposti korvata soijarouheella ilman että ruoan ravitsevuus tai maku kärsivät. Vegaanisia reseptejä löytyy netistä runsaasti.

Tiian ja hänen niin ikään vegaaniruokavaliota noudattavan siskonsa esimerkki on innostanut heidän lähipiiriään. Tiia kertoo äitinsä kokkaavan kotona lähinnä vegaaniruokaa. Myös aluksi epäluuloisesti kasvisruokailuun suhtautunut mummo on muuttanut ajatusmaailmaansa ja tekee tätä nykyä esimerkiksi lihapullista kasvisversioita.

Lihan käyttöä kannattaisi vähentää sekä terveydellisistä että ympäristösyistä. Alla olevalla videolla ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo kaksi strategiaa alkaa karsia lihaa ruokavaliosta.

Ravitsemustieteilijä neuvoo kaksi tapaa vähentää lihan käyttöä 1:05
KATSO VIDEO: Kaksi strategiaa vähentää lihan käyttöä – näitä ravitsemustieteilijä suosittelee.

Lue myös:

    Uusimmat