Näin proteiinit voivat estää verenpainetta kohoamasta – huomio kahteen asiaan

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? Katso professori Teemu Niirasen haastattelu.

Kiinalaistutkimuksessa havaittiin, että proteiinin saaminen monista eri lähteistä on yhteydessä pienentyneeseen kohonneen verenpaineen riskiin. Löydökset ilmestyivät Yhdysvaltain sydänliiton julkaisemassa Hypertension-tiedelehdessä.

Yli 12 000 kiinalaisen aikuisen seurantaan perustuva tutkimus esittää, että tasapainoinen ruokavalio, jossa proteiinia saadaan monista eri lähteistä voi estää verenpainetta kohoamasta.

Keskimäärin kuuden vuoden seurannan aikana useammalle kuin joka kolmannelle osallistujalle kehittyi verenpainetauti. Osallistujilla, jotka kertoivat tutkimuksen alussa käyttävänsä viikossa vähintään neljää eri proteiinin lähdettä, oli 66 prosenttia pienempi riski verenpaineen kohoamiselle kuin proteiininsa kahdesta tai harvemmasta lähteestä saavilla.

Laadun lisäksi väliä näyttää olevan määrällä. Sekä vähiten että eniten ravinnostaan proteiineja saaneilla osallistujilla oli suurin riski verenpaineen kohoamiseen.

Tiedotteessaan tutkijat kehottavat syömään proteiineja monipuolisesti sen sijaan, että ravintoainetta keskittyisi tankkaamaan vain yhdestä lähteestä.

Proteiinia löytyy runsaasti esimerkiksi lihasta, kalasta, kanasta, maitovalmisteista, tofusta, pavuista ja kananmunasta. Täysjyväviljassakin on proteiinia.

Erilaiset proteiinin lähteet sisältävät erilaisia ravintoaineita

Tutkimuksessa on puutteensa. Kiinalaisväestöön perustuvien löydösten ei suorilta käsin voi olettaa pätevän länsimaiseen väestöön. Lisäksi proteiinien saannin arviointi oli osallistujien itsensä vastuulla. Tutkimus ei myöskään osoita syy-seuraussuhdetta ravinnon ja verenpainetasojen välillä. Löydökset tulisikin vahvistaa jatkotutkimuksissa.

Jo aiemmin on kuitenkin havaittu, että esimerkiksi kasviproteiineja syövillä on vähemmän kohonnutta verenpainetta, Sydänliitto kertoo. Sen sijaan vähän hiilihydraatteja mutta paljon eläinproteiineja sisältävä ruokavalio voi jopa lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Tutkimusta Health-sivustolle kommentoinut, sydänsairauksien ehkäisyyn erikoistunut ravitsemusterapeutti Michelle Routhenstein muistuttaa, että eri proteiinin lähteet sisältävät erilaisia ravintoaineita, joilla on vaikutusta sydänterveyteen.

Esimerkiksi palkokasveissa on paljon kaliumia ja kuituja sekä vähän suolaa, mikä auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta. Kala taas sisältää hyviä rasvoja, seleeniä ja D-vitamiinia, jotka nekin auttavat verenpainetasojen hallitsemisessa.

Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo, mitkä ovat turhimmat ravintolisät ja mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata. Juttu jatkuu videon alla.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
Katso video: Nämä ovat turhimmat ravintolisät – jopa haitaksi terveydelle.

Ravinnolla merkittävä rooli yleisessä verenpainetaudissa

Ravitsemuksella on kiistatta merkittävä rooli verenpaineen kohoamisen taustalla. Erityisesti runsas suolan käyttö ja vähäinen kasvikunnan tuotteiden sekä kuitujen syöminen altistavat verenpaineen kohoamiselle.

Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä, joka aiheuttaa vuosittain noin 10,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomalaisista aikuisista noin kahdella miljoonalla verenpainetasot ovat koholla.

Hoitamattomana korkea verenpaine voi johtaa esimerkiksi sydän- tai aivoinfarktiin sekä muihin sydän- ja verisuonisairauksiin. Pirullisen vaivan verenpaineesta tekee sen oireettomuus.

Tunnetko välitöntä hoitoa vaativat oireet? Videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti ilmoittaa itsestään.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Katso video: Tällaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet.

Lue myös:

    Uusimmat