Mainos

Tietosuojauudistus helpottaa kuluttajan mahdollisuuksia kilpailuttaa palveluntarjoaja

Kuluttaja voi tulevaisuudessa kilpailuttaa esimerkiksi pankkilainansa, vakuutuksensa tai terveyspalvelunsa siirtämällä henkilötietonsa tietokannasta toiseen sellaisenaan.

Pankit tai vakuutusyhtiöt eivät omin päin tietoja siirtele, vaan kuluttajan on erikseen pyydettävä henkilötietojensa toimittamista muille palveluntarjoajille. Siirron mahdollistavaa EU:n tietosuojauudistusta aletaan soveltaa vuonna 2018.

– Ihmisellä on oikeus käyttää sopimuksella tai suostumuksella annettuja tietoja muuhunkin tarkoitukseen. Se tässä on ajatuksena, sanoo oikeusministeriön EU-erityisasiantuntija Anu Talus.

Henkilötiedot voivat sisältää esimerkiksi nimen, henkilötunnuksen, kuvan tai esimerkiksi biometristä tietoa kuten sormenjäljen.

Asiakkaan yritykselle antamat henkilötiedot on tyypillisesti pidetty kilpailuvalttina yrityksen sisällä. EU-parlamentin, komission ja jäsenmaiden neuvoston sopiman tietosuojauudistuksen myötä alkuperäinen rekisterinpitäjä ei voi estää tietojen siirtoa kilpailijoille.

Jokaisella myös oikeus tulla unohdetuksi

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan uudistus lisää kilpailua.

– Tiedollinen tasapaino lisääntyy, jos asiakas päättää siirtää tietonsa. Esimerkiksi lainatarjous voi lähteä halvemmalla toisesta pankista ja kuluttaja äänestää jaloillaan, Aarnio sanoo.

 Aarnion mukaan tietoja ei välttämättä tarvitse kierrättää kuluttajan kautta, vaan kuluttaja voi pyytää palveluntarjoajaa lähettämään tiedot haluamaansa kohteeseen, esimerkiksi pankkiin. Toisaalta kuluttajalla on myös oikeus saada henkilötietonsa koneellisesti luettavassa muodossa myös itselleen vaikka pelkästään tietojen tarkastusta varten.

Aarnio muistuttaa, että tiedonsiirtoa ei tapahdu ilman kuluttajan pyyntöä.

– Kaikki tapahtuu itsemääräämisoikeuden nojalla: voit päättää minne tiedot lähetetään vai lähetetäänkö ollenkaan, Aarnio sanoo.

Jokaisella on myös tulevaisuudessa oikeus tulla unohdetuksi. Esimerkiksi yrityksillä on velvollisuus poistaa kuluttajan tiedot, jos asiakas näin haluaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja