Tiesitkö tätä tax-freessä shoppailusta? Ainoastaan näissä tapauksissa ostokset ovat oikeasti verovapaita

Inflaatio jyllää, sote-alueet aloittavat - näin kansalaisen verotus muuttuu 8:33
KATSO MYÖS: Uutisaamussa keskusteltiin siitä, miten kansalaisten verotus tulee muuttumaan.

Tiesitko, että et löydä tax-free-myymälää Tallinnan risteilyltä?

Suurimmalle osalle lento- tai risteilymatkustamista kokemukseen kuuluu olennaisesti shoppailu.

Mielikuva automaattisesti edullisimmista hinnoista tax-free-myymälöissä ei kuitenkaan aina pidä ihan paikkaansa.

Lentokentän duty free -myymälässä shoppailu ei nimittäin läheskään aina ole verovapaata, eikä risteilyltä löydä tax-free-myymälää, ellei laiva käy Ahvenanmaalla.

Tallink Silja avasi laivojen myymälöiden verotusta sekä sitä, miksi alkoholin myynti lopetetaan ennen Suomen aluevesille saapumista.

Verovapaiden tuotteiden maahantuontisäännöt ovat tiukat

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että yhtiön laivoilla on verovapaata myyntiä, eli tax-free-myymälät, jos laivat pysähtyvät Ahvenanmaalla.

– Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteissa ei ole mukana verojen osuutta, vaan ne myydään verovapaasti, Nöjd selventää.

Käytännössä, jos tuot Suomeen alkoholijuomia Ahvenanmaalta tai Ahvenanmaan kautta kulkevalta ruotsinlaivalta, saat tuoda niitä verottomasti saman verran kuin EU:n ulkopuolelta.

Nöjd nostaakin esille, että verovapaissa tuotteissa on suhteellisen tiukat maahantuontisäännöt: verotta saat tuoda esimerkiksi 16 litraa olutta ja 4 litraa hiilihapotonta viiniä ja lisäksi 1 litran väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) tai 2 litraa muita alkoholijuomia (alle 22 %).

Koska varsinainen verovapaus johtuu Ahvenanmaan erityisasemasta, Tallinnaan suuntaavilla risteilyillä ei ole tax-free-myymälää.

– Tallinkin Helsinki-Tallinna-reitin laivat ovat Viron lipun alla, eli karkeasti voi sanoa, että laivoilla on Viron edullisemmat hinnat, Nöjd kuitenkin kertoo.

Nöjdin mukaan Tallinnan reitillä kauppojen myynneistä maksetaan arvonlisäverot Suomeen tai Viroon, riippuen siitä, kumpaan suuntaan laiva on matkalla.

Tallinna-Helsinki-matkalla alkoholin myynti myös lopetetaan noin 15–20 minuuttia ennen satamaan tuloa, eli kun saavutaan Suomen aluevesille.

– Muuten jouduttaisiin maksamaan valmisteverot Suomeen. Viron valmistevero on merkittävästi halvempi, Nöjd kertoo.

Kulutus laivan ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa on kuitenkin verotonta, koska laiva on kansainvälisessä liikenteessä.

Tax-free lentokentällä

Finavia uutisoi maaliskuussa 2022, että myös kotimaan matkustajat voivat jatkossa tehdä ostoksia Helsinki-Vantaan lentoaseman tax-free-myymälöissä.

Myymälöistä voi ostaa esimerkiksi makeisia, kosmetiikkaa ja tuliaisia, mutta ainakin toistaiseksi tupakka- ja alkoholituotteita voivat ostaa ainoastaan ulkomaille lähtevät matkustajat.

Tax-free-myymälässä asiointi ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kotimaan tai EU:n sisällä lentävien matkustajien ostoksiin sisältyisi arvonlisä- ja valmisteverot. Ostokset ovat verovapaita ainoastaan silloin, kun matkustaja markustaa EU:n ulkopuolelle.

Myynti EU:n ulkopuolelle matkustaville matkustajille on jatkossakin verotonta.

Katso myös: Tältä näyttää uuden Viking Gloryn ravintolamaailma

Tällainen on upouuden Viking Gloryn ravintolamaailma: Buffet ennen ja nyt – millaista on nykypäivän buffetruoka 4:00
Buffet ennen ja nyt – millaista on nykypäivän buffetruoka.

Lähde: Finavia

Lue myös:

    Uusimmat