Tiesitkö näistä vaaran merkeistä? Älä jätä sydänkohtauksen salakavalia oireita huomiotta

Miestenlehti Men’s Health muistuttaa, ettei rintakipu ole ainoa silmällä pidettävä oire.

Sydänkohtaus ei aina ilmoita itsestään rintakivuilla. Toisinaan vaaranmerkit voivat olla niin lieviä, että ne sekoittuvat tavallisen flunssan tai vatsataudin oireisiin. Lieväkin sydänkohtaus voi kuitenkin jättää sydämeen arpeutumia.

Seuraavat seitsemän oiretta voivat olla merkkejä sydänkohtauksen vaarasta. Sydänkohtausta epäilevän tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112 ja odottaa ambulanssia.

1. Ruumiillinen väsymys

Mikäli päivittäiset rutiinit tai tavanomainen treeni tuntuu yhtäkkiä tavattoman rankalta, kannattaa asiasta kertoa lääkärilleen. Fyysinen uupumus huolimatta riittävästä levosta voi kertoa sydämen vasemman kammion heikkoudesta.

Jos vasen kammio ei toimi kunnolla, sydän ei pysty pumppaamaan verta normaalisti, mikä näkyy heikentyneenä kuntona. Ongelmat veren pumppaamisessa voivat johtaa sydänkohtaukseen.

2. Erektio-ongelmat

Penikseen virtaava veri saa aikaa erektion. Mikäli verisuonet ovat vahingoittuneet, veri ei pääse virtaamaan yhtä vapaasti, mikä voi johtaa ongelmiin erektion saamisessa sekä ylläpitämisessä.

Usein toistuvat erektio-ongelmat voivatkin olla varhainen merkki sydänkohtauksen kohonneesta riskistä. Muista myös muut yleiset erektio-ongelmien syyt.

3. Krampit kävellessä

Pohkeissa tuntuva, hitaasti ylöspäin nouseva kramppi tai polttava tunne on yleinen merkki alaraajoja tukkivasta valtimotaudista. Alaraajojen valtimotautiin liittyy suuri sydän- ja aivoinfarktiriski.

Jaloissa tuntuva kipu aiheutuu siitä, että alaraajoihin ei pääse virtaamaan riittävästi verta.

4. Kuorsaus

Kovaääninen kuorsaus, herääminen voimakkaasti henkeä haukkoen ja väsymys aikaisesta nukkumaanmenosta huolimatta voivat olla merkkejä uniapneasta.

Hoitamaton uniapnea nostaa riskiä sydänkohtaukseen. Hengityskatkokset nimittäin aiheuttavat keholle stressiä, nostavat verenpainetta ja häiritsevät sydämenlyöntien säännöllisyyttä.

Uniapnea on lisäksi yhdistetty Alzheimerin tautiin sekä diabetekseeen.

5. Vatsakivut

Toisinaan pitkään jatkuva pahoinvointi, ruoansulatushäiriöt ja röyhtäyttävä tunne voi olla merkki sydänongelmista.

Tämänkin oireen taustalla on veren virtauksen heikentyminen valtimoiden seiniin kertyneiden rasvakerrostumien takia. Vaikka kipu tuntuu yleensä rinnan alueella, joissain tapauksissa keho lähettää kipusignaalit vatsaan.

6. Ahdistuneisuus

Ahdistuneisuuteen liittyvät oireet, kuten rintakipu, pinnallinen ja nopea hengitys sekä sydämentykytys, ovat myös sydänkohtaukseen viittaavia vaaranmerkkejä. Oireet viittaavat sydänongelmiin erityisesti, jos ne esiintyvät tilanteissa, joita ihminen ei koe stressaaviksi.

Toisaalta ahdistuneisuushäiriön itsessään on arvioitu nostavan sydänsairauksien riskiä. On mahdollista, että ahdistuneisuushäiriö aiheuttaa stressihormonien määrän nousua, mikä voi kasvattaa sydänkohtauksen riskiä.

7. Turvotus

Turvotus on yleinen vaiva, joka voi aiheutua monien muiden syiden lisäksi sydämen vajaatoiminnasta.

Turvotus sydänongelmien yhteydessä johtuu siitä, että sydän on liian heikko pumpatakseen verta koko kehoon. Tämä aiheuttaa nesteiden kertymistä elimistöön.

Sydänongelmien yhteydessä esiintyvä mahdollinen turvotus näkyy yleensä jaloissa, nilkoissa, jalkaterissä ja vatsassa. Yhtäkkiä iskevä, tiukasti istuva turvotus on syy varata aika lääkäriltä.

Lue myös:

    Uusimmat