Stressaako, ahdistaako? Psyykkinen ahdinko on riski – altistaa sydänkohtauksille

0:46

Stressi, ahdistuneisuus ja masennusoireet altistavat ihmisen sydänkohtauksille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Videolla 3 vinkkiä aikaansaamiskyvyn parantamiseen!

Stressi, ahdistuneisuus ja masennusoireet voivat suurentaa riskiä sairastua sydänkohtauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin, suuri australialaistutkimus vahvistaa. Sydänkohtaukset ovat liitoksissa stressiin varsinkin miehillä ja aivoverenkiertohäiriöt naisilla, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Havainnot perustuvat yli 220 000 keskimäärin kuusikymmenvuotiaan viisivuotisiin seurantatietoihin. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 4 600 sydänkohtausta ja 2 400 aivoverenkiertohäiriötä.

Sydänkohtaukset noin 30 prosenttia yleisempiä kovaa stressiä kokevilla

Kun tiedot sairastumisista yhdistettiin seurannan alussa kerättyihin tietoihin osallistujien kokemasta stressistä ja psyykkisestä ahdingosta, sairastumiset havaittiin sitä todennäköisemmäksi, mitä enemmän psyykkistä rasitusta henkilö koki.

Sydänkohtaukset olivat noin 30 prosenttia yleisempiä kovaa stressiä ja ahdinkoa kokevilla miehillä, kun vertailukohtana olivat vain vähän stressaantuneet miehet. Naisilla luku oli pienempi, 18 prosenttia.

Ahdistuneet naiset sairastuivat todennäköisemmin aivoverenkiertohäiriöihin

Aivoverenkiertohäiriöiden kohdalla asetelma kääntyi – stressaantuneet ja psyykkistä ahdinkoa kokevat naiset sairastuivat 44 prosenttia todennäköisemmin ja miehet 24 prosenttia todennäköisemmin kuin vähemmän stressaantuneet.

Stressin ja sairastelun yhteyttä on selitetty elintavoilla, mutta tässä tutkimuksessa tulokset pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin tupakointi, alkoholin käyttö, ruokavalio, fyysinen aktiivisuus, perinnölliset sydänriskit sekä sosioekonominen asema. Sukupuolten välinen ero on havaittu aiemminkin, mutta tarkkaa syytä siihen ei tiedetä.

Stressi heikentää parantumisennustetta

Stressin sydänhaitoista saatiin hiljattain näyttöä myös suuressa, seitsemän tutkimuksen yhteisanalyysissa. Siinä työstressin havaittiin lisäävän sydän- ja verisuonitauteja tai diabetesta sairastavien kuolleisuutta.

Vaikuttaakin siltä, että stressi voi paitsi altistaa sairastumiselle, myös heikentää ennustetta sairastumisen jälkeen.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja