Kramppaavatko jalkasi jatkuvasti? Syy vaivaan voi löytyä näistä seikoista

Vaikka lihaskramppi on monelle tuttu asia, tiedätkö, millaiset asiat voivat johtaa tämän ikävän vaivan syntyyn? 

Sinun ei tarvitse olla maratoonari kärsiäksesi ikävistä jalkakrampeista, jotka saattavat yllättää niin urheilusuorituksen aikana kuin kesken yöunienkin. Vaikka lihaskramppi voi ilmetä mihin tahansa lihakseen, tyypillisimmin se iskee lihakseen, joka käyttää eniten energiaa koko kehossa – eli pohjelihakseen.

Kramppi syntyy silloin, kun lihaksen normaali supistustila jää päälle. Kipu puolestaan syntyy, kun supistelevan lihaksen hapensaanti estyy, eikä lihas pysty poistamaan kuona-aineita. 

Newyorkilainen sisätautilääkäri Houman Danesh paljastaa, mitkä asiat synnyttävät kramppeja ja miten niiltä on mahdollista välttyä.

Et ole juonut riittävästi

Nestehukka sekoittaa elimistön sähköisten signaalien kulkua, mikä voi puolestaan synnyttää kramppeja. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että sähköiset signaalit ohjaavat lihaksen supistumisesta. 

Keho ei osaa käsitellä signaalien alkuperää, eikä näin ollen tiedä, käskevätkö aivot supistaa lihasta, vai onko käsky peräisin solujen sähköisestä epätasapainosta. Kramppi voi siis syntyä siitä, että lihas tulkitsee nestehukan synnyttämän sähköisen epätasapainon käskyksi supistaa lihasta. Tähän on kuitenkin olemassa helppo lääke, muista juoda riittävästi vettä!

Pysyt pitkään samassa asennossa

Joskus lihaskramppi saattaa iskeä kesken seinän maalaamisen, tai jonkun muun samaa liikettä toistavan työn lomassa. Daneshin mukaan pitkään samassa asennossa pysyminen alkaa kerryttää lihaksiin maitohappoa, joka voi puolestaan aiheuttaa lihasten kouristelua. Tällaiset krampit menevät kuitenkin tyypillisesti ohi hyvinkin nopeasti.

Kärsit hermopinteestä

Jos kärsit vihlovasta, tykyttävästä ja polttavasta kivusta, saatat kärsiä hermoon kohdistuvasta puristuksesta, eli hermopinteestä. Hermopinteessä hermokanava on niin ahdas, että sen sisällä oleva hermo joutuu puristuksiin aiheuttaen kipua. Hermopinteen syntyyn on monia syitä, mutta esimerkiksi päkiän hermopinne voi syntyä runsaan liikunnan seurauksena. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää pelkkä lepo.

Olet raskaana

Raskaus aiheuttaa kehossa paljon muutoksia, ja jotkut hormonaalisista muutoksista voi johtaa lihaskramppien syntyyn. Yleisimpiä lihaskrampit ovat raskauden toisella ja viimeisellä kolmanneksella pohkeiden ja jalkojen alueella. Kramppeja voi pyrkiä lievittämään veden juonnilla, venytyksillä ja magnesiumlisäravinteiden avulla.

Sinulla on heikko verenkierto

Yksi syy lihaskramppeihin löytyy riittämättömästä verenkierrosta, mikä tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että raajoissasi ei kierrä riittävästi verta. Krampit ja kiputilat syntyvät, kun heikon verenkierron seurauksena lihas ei saa riittävästi happea. 

***

5:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja