Tunnista hiljaisen sydänkohtauksen oireet

Sydänkohtaus ei aina ilmoita itsestään rintakivuilla. Sydänkohtaus voi iskeä myös hyvin vähäisin oirein, paljastaa National Institutes of Healthin marraskuussa julkaistu tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 1800 yli 45-vuotiasta henkilöä, joilla ei ollut aiempaa historiaa sydänsairauksista. Kymmenen vuoden tutkimusjakson jälkeen lähes kahdeksalla prosentilla havaittiin sydänkohtauksen aiheuttamia arpeutumia.

78 prosenttia sydämen arpeutumista oli syntynyt täysin huomaamatta.

– Toisinaan potilaat pitävät oireitaan niin lievinä, etteivät he hakeudu lääkäriin, tutkimusryhmän johtaja tohtori David Bluemke kertoo Men’s Health -lehdelle.

Tyypillisiä sydäninfarktin oireita ovat rintakipu, pahoinvointi, oksentelu, selittämätön uupumus, polttava tunne rinnassa, kipu niskassa tai leuassa sekä hengitysvaikeudet.

Hiljaisen sydänkohtauksen oireet voivat olla niin lieviä, että ne tuntuvat tavallisen flunssan tai vatsataudin oireilta. Lieväkin sydänkohtaus voi kuitenkin jättää sydämeen arpeutumia.

Sydämen arpeutumat voivat aiheuttaa rytmihäiriöitä. Rytmihäiriöt voivat puolestaan johtaa sydäninfarktiin, tai jopa sydänpysähdykseen.

Tutkimuksen mukaan äkilliseen sydänkohtaukseen menehtyneistä jopa 70 prosentilla oli sydämessään arpeutumia, joiden syntymistä ei oltu huomattu.

Sydäninfarktit ovat nuorilla ihmisillä harvinaisia, mutta yli 50-vuotiaiden kannattaa hakeutua viipymättä lääkäriin jos oireet kestävät yli 20 minuuttia tai voimistuvat. Ylipaino, korkea verenpaine, diabetes ja tupakointi lisäävät sydänkohtauksen riskiä, jolloin oireisiin kannattaa reagoida erityisen nopeasti.

Vaikka oireita ei esiintyisikään, riskiryhmään kuuluvien on suositeltavaa käydä lääkärintarkastuksessa vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat