Petipuuhissa lymyää tappava riski: Sydänkohtaus seksin aikana voi olla erityisen kohtalokas

Miehet kuolevat neljä kertaa todennäköisemmin sydänkohtaukseen, jos se tapahtuu seksin aikana, tutkijat kertovat.

Tuore tutkimus on selvittänyt, että vain yksi kahdeksasta miehestä selviää seksin aikana saadusta sydänkohtauksesta. Vertailun vuoksi niillä miehillä, jotka saavat sydänkohtauksen muiden fyysisten aktiviteettien, kuten liikunnan parissa, selviytymisaste on 50 prosentin luokkaa.

Ranskalaistutkimuksessa tarkasteltiin 246 ihmistä, jotka olivat saaneet sydänkohtauksen fyysisen aktiviteetin aikana, ja selvisi, että seksin aikana kohtauksen saaneet selvisivät siitä huonommin. Tarkasteltavien ihmisten joukosta 17 miestä, kaikki heteroita ja iältään keskimäärin 53-vuotiaita, olivat harrastaneet seksiä, kun sydänkohtaus iski. Alle puolelle heistä annettiin ensiapua verrattuna 80 prosenttiin muista sydänkohtauksen saaneista. Seksin aikana kohtauksen saaneilla kesti myös kauemmin päästä hoitoon.

Tutkijoiden mukaan avain selviytymiseen on välitön soitto hätänumeroon ja hoidon aloittaminen.

Aina kun hoitamatonta sydänkohtausta on jatkunut minuutin, selviytymisen mahdollisuus pienenee kymmenellä prosentilla. Seksin aikana sydänkohtauksen saaneiden miesten huonon selviytymisasteen syyksi epäillään kuitenkin yksinkertaisesti sitä, että miehet soittavat epätodennäköisemmin apua ollessaan alasti. Mutta miksei seksikumppani sitten soita apua?

– Kumppanit ovat shokissa, he eivät tiedä, kuinka reagoida. Aviomies on alasti, he ovat alasti, ehkä he pelkäävät soittaa naapureille. Se on suuri, suuri häpeä, arvelee tutkimusta johtanut Ardala Sharifzadehgan.

Sharifzadehganin mukaan sydänkohtauksen saaneen kannalta on kuitenkin hyvä, jos huoneessa on kohtauksen aikaan joku toinen, joka voi aloittaa ensiavun. Hän kuitenkin huomauttaa, että joskus ihmiset eivät kuitenkaan tee mitään.

– He eivät osaa tai pelkäävät satuttavansa, hän pohtii syitä tekemättömyydelle.

– Ehkä urheilun aikana siellä on neljä tai viisi muuta siellä, joku osaa auttaa, hän pohtii syitä puolestaan sille, miksi urheilun aikana sydänkohtaukset saavat paremmin apua.

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat