Tiesitkö? Näillä arkisilla valinnoilla alennat riskiä sairastua syöpään

Suomessa todetaan noin 30 000 uutta syöpätapausta vuosittain. Oikeilla elintavoilla riskiä sairastua syöpään voi kuitenkin laskea merkittävästi.

Arvioiden mukaan noin 30–60 prosenttia kaikista syövistä on ehkäistävissä. Pitkäjänteisillä oikeilla elintavoilla omaa riskiä sairastua syöpään voi laskea. Syöpätautien erikoislääkäri Liisa Pylkkänen kertoi I Love Me -messuilla, millaisilla arkisilla valinnoilla omaa riskiä sairastua syöpään voi alentaa.

– On tiettyjä riskitekijöitä, joihin emme voi vaikuttaa, mutta toisaalta on myös riskitekijöitä, joihin voimme elintavoillamme vaikuttaa. Ravinto, liikunta ja painonhallinta kuuluvat näihin, Pylkkänen kertoo.

Riittävä ja monipuolinen liikunta

Liikunnalla arvioidaan olevan merkitystä etenkin rintasyövän, paksususuolien syövän, kohtusyövän ja alueellisesti edenneen eturauhassyövän kohdalla. Kaikkialla maailmassa suositellaan liikuntaa syöpäriskin laskemiseksi.

Syövän ehkäisemisen kannalta merkitykselliseksi liikuntamääräksi on määritelty 30 minuuttia kohtalaista tai reipasta liikuntaa vähintään viidesti viikossa. Tärkeintä syövän ehkäisyn kannalta liikunnan kohdalla on kuitenkin liikkumattoman elämäntyylin välttäminen. Liikunnan lisääminen on tutkimusten valossa vähentänyt rintasyövän uusimisen vaaraa ja rintasyövästä johtuvia kuolemia jopa 30 prosenttia.

Normaalipainon säilyttäminen

Normaalipaino ja liikunta kulkevat usein käsi kädessä. WHO:n arvioiden mukaan 7–41 prosenttia kaikista syövistä johtuu ylipainosta. Syövän ja ylipainon yhteyttä on pyritty selittämään muun muassa hormoneilla.

Sen sijaan, että huomiota kiinnitettäisiin painoindeksiin, olisi parempi kiinnittää huomio vyötärönympärysmittaan. Naisten vyötärönympäryksen olisi karkeasti arvioituna hyvä olla alle 80 senttimetriä ja miesten alle 90 senttimetriä. Vatsanseudulle kertyvää rasvaa pidetään terveydelle erityisen haitallisena, kun arvioidaan syöpäriskiä.

Terveellinen ravinto

Ravitsemuksella arvellaan olevan merkitystä syöpäriskin kanssa. Etenkin paksusuolen syövän ja rintasyövän riskien laskemiseksi terveellinen ruokavalio auttanee. Ravinto vaikuttaa syöpäriskiin ihmisen koko elinkaaren ajan. On siis tärkeää muistaa, että ravintoon tulisi kiinnittää huomiota läpi elämän.

Kasvispainotteinen ja runsaskuituinen ruokavalio sisältää paljon antioksidantteja ja polyfenoleita, joilla on ilmeisiä syövän kannalta suojaavia vaikutuksia. Antioksidanttien ei kuitenkaan olla tutkimusten perusteella todistettu ehkäisevän syöpää.

Seulonnat

Syöpää voidaan ehkäistä osallistumalla organisoituihin seulontoihin. Seulontojen avulla pystytään diagnosoimaan jo syövän esiasteita, joiden oireita ei voida usein vielä tunnistaa itse.

Syöpiä seulotaan virallisten seulontaohjelmien kuten mammografiaseulontojen avulla säännöllisesti. Mammografiaseulontoja tehdään 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Kohdunkaulakanavan syövän seulontoja tehdään 30–60-vuotiaille naisille viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontatutkimuksia tehdään yli 50 prosentissa Suomen kuntia 60–69-vuotiaille. Myös eturauhassyövän seulontatutkimuksia tehdään parhaillaan.

Tupakoimattomuus

Tupakan on arvioitu aiheuttavan peräti kolmasosan kaikista syövistä maailmanlaajuisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 6 miljoonaa ihmistä vuodessa menehtyy tupakan aiheuttamiin syöpiin vuosittain.

Sen lisäksi, että tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää, on tupakoinnin todettu lisäävän myös riskiä sairastua kohdunkaulan-, haima-, munuais-, suolisto- ja virtsarakon syöpään. Tupakoinnin lopettamisen on todettu vähentävän syövän riskiä vielä senkin jälkeen, kun syöpä on jo kerran selätetty. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa siis aina.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat