Tiesitkö? Kuningatar Elisabetilla on hallussaan kuusi Guinnessin maailmanennätystä – ja yksi niistä liittyy pankkitiliin

4:24
Kuningatar Elisabet piti huhtikuussa puheen kansalle koronakriisin keskellä

Jo 68 vuotta vallassa olleen kuningatar Elisabetin hallussa on useita maailmanennätyksiä.

Huhtikuussa 94 vuotta täyttänyt kuningatar Elisabet on ollut vallassa jo peräti 68 vuotta. Tuona aikana hänelle on siunaantunut titteleitä ja saavutuksia, mutta harva muistaa, että kuningattaren hallussa on myös kuusi Guinnessin ennätysten kirjaan listattua maailmanennätystä.

Elisabetista tuli maailman varakkain kuningatar vuonna 2012, kun The Sunday Times -lehti arvioi, että hänellä on varallisuutta 310 miljoonan punnan edestä. Suurin osa varallisuudesta koostuu kiinteistöistä sekä koruista ja taiteesta.

Lisäksi Elisabet rikkoo ennätyksen sen suhteen, montaako maata hän hallitsee. Vaikka kuningattarella ei ole poliittista valtaa, hän on kuningatar 16 Kansainyhteisöön kuuluvassa maassa, joissa asuu kaikkiaan 139 miljoonaa ihmistä.

Elisabetin hallussa on myös ennätys valuutoista, joissa hänen kasvojaan on käytetty. Elisabetin kasvot löytyvät nimittäin peräti 35 maan kolikoista.

Loput Elisabetin nimissä olevista ennätyksistä liittyvät hänen poikkeuksellisen pitkään aikaansa hallitsijana. 

Kuningatar Elisabet on nimittäin kaikkien aikojen pisimpään vallassa ollut kuningatar niin elävien kuin kuolleidenkin joukossa. Elisabet ohitti kuningatar Viktorian aiemman ennätyksen syyskuussa 2015. Kuningatar Viktorian valtakausi kesti 63 vuotta ja 216 päivää vuosina 1837–1901.

Maailman vanhin hallitseva kuninkaallinen Elisabetista tuli niin ikään vuonna 2015, kun Saudi Arabian kuningas Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud menehtyi. Elisabet oli tuolloin 88-vuotias.

Lisäksi hän pitää hallussaan myös Britannian vanhimman kuninkaallisen titteliä, joka oli aiemmin hänen isoisoisoäitinsä kuningatar Viktorian hallussa. Viktoria kuoli 81 vuoden ja 244 päivän iässä tammikuussa 1901.

Kuningattaren pitkän iän ansiosta myös hänen poikansa prinssi Charles rikkoi erään ennätyksen jo vuonna 2011. Charlesista tuli nimittäin tuolloin pisimpään kruunun perimistä odottanut kuninkaallinen Britannian historiassa. Edellinen ennätys oli kuningas Edward VII:llä, joka nousi valtaistuimelle vuonna 1901. Hän odotti kruunun perimistä 59 vuotta, kaksi kuukautta ja 13 päivää.

Lähde: Mirror

Juttua päivitetty 18.5. klo 8.07. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, kuningatar Elisabet ei ole kaikkien aikojen pisimpään vallassa ollut monarkki elävien ja kuolleiden joukossa, vaan pisimpään vallassa ollut kuningatar.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja