Viktorian ennätys rikki – Elisabet on pisimpään hallinnut monarkki Briteissä

Iso-Britannian kuningatar Elisabet II on hallinnut maataan jo yli 63 vuotta.

Kuningatar Elisabet, 89, tekee tänään historiaa, sillä hänestä tulee kaikkien aikojen pisimpään Iso-Britanniaa hallinnut monarkki. 

The Independent -lehden mukaan hän kiilaa keskiviikkona ohi iso-iso-isoäitinsä kuningatar Viktorian, joka hallitsi maata yhteensä 63 vuotta, 7 kuukautta ja 2 päivää.

Viktoria hallitsi Iso-Britanniaa vuodesta 1837 vuoteen 1901.

Huikeasta merkkipaalusta huolimatta juhlallisuudet pysyvät maltillisina. Lehtitietojen mukaan kuningatar ei halua pitää historiallisesta asiasta sen kummempaa juhlallisuuksia, koska ei halua loukata esiäitiään Viktoriaa.

 The Telegraph -lehden mukaan Elisabet suunnittelee pitävänsä harvinaisen julkisen puheen kansalleen 9. päivänä skotlantilaiselta rautatieasemalta käsin, jonne hän ajaa juhlapäivän kunniaksi vanhalla höyryveturilla. 

Hän aikonee lehtitietojen mukaan kiittää televisioidussa ja yleisölle vapaassa tilaisuudessa alamaisiaan 63 vuotta jatkuneesta tuesta ja ymmärryksestä.

The Independent -lehden mukaan illan hän aikoo kuitenkin viettää Balmoralin linnassa rauhallisissa merkeissä pojanpoikansa prinssi Williamin perheen kera.

Elisabet nousi valtaan vuonna 1952 vain 25-vuotiaana. Toisen maailmansodan jälkeen Britti-imperiumi on muuttunut radikaalisti siirtomaavaltioista itsenäisten valtioiden muodostamaksi Kansainyhteisöksi. Elisabet onkin työskennellyt merkittävästi pitääkseen hyviä suhteita yllä Britannian entisiin siirtomaihin.

Konservatiivina tunnettu Elisabet on edelleen erittäin suosittu monarkki.  The Independent -lehden mukaan tällä hetkellä seisemän kymmenestä britistä kannattaa monarkiaa ja kuningatarta.

Elisabet on aina ollut kova tekemään töitä, esimerkiksi hän on yli 600 järjestön suojelija. Vielä 89-vuoden kunnioitettavassa iässä kuningatar jaksaa edustaa, eikä suunnittele luopuvansa kruunusta.

Kuningatar myös vaalii säntillistä elämäntapaa eikä juuri sano omia mielipiteitään julkisesti. Elisabet harrastaa hevosia sekä koiria: hänellä on ollut peräti 30 corgia hallitusvuosiensa aikana.





Lue myös:

    Uusimmat