THL valmis rajoittamaan Suomeen tulevien matkustajien määrää – "Erityisesti muuntovirusta pitää varoa"

1:26
Suomesta on löydetty noin 60 koronan muuntovirusta. Tervahaudan mukaan brittimuunnoksen voimakkuus on huomattu: "Isoäiti oli viikon päästä koronan kourissa"

THL:n pääjohtaja on valmis harkitsemaan nykyistä tiukempia rajoituksia rajoille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo THL:n ehdottavan kaikkien Suomeen tulevien testaamista. Hän väläyttää myös matkailijoiden määrän rajoittamista.

– Todennäköisesti täytyy harkita mahdollisuuksia maahan tulevien matkailijoiden määrän rajoittamiseen –silloin resurssit riittävät paremmin, Tervahauta sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Sisäministeriö valmistelee rajaliikenteen tiukentamista ja ulkoministeriö valmistelee matkustussuositusten kiristämistä. Tervahauta kertoo THL:n ehdottaneen valmisteleville tahoille, että kaikki Suomeen saapuvat testattaisiin. Erityisesti muuntoviruksen kohdalla pitää hänen mukaansa olla tarkkana.

– On lähdetty siitä, että etenkin kaikki ne testataan, jotka tulevat maista, joissa muunnosvariantti on levinnyt laajasti. Pyrkimys on saada tarkennettua, onko positiivisissa tapauksissa kyse muuntoviruksista. Testaus pyritään saaman kaikille rajoille.

Suomen ja Viron välillä työkseen matkustavia aletaan testata laajemmin

Tervahauta kertoo, että Viron ja Suomen välillä matkustavia aletaan testata laajemmin. Tällä hetkellä Suomen ja Viron välillä viikoittain työn takia matkustavien ei tarvitse olla karanteenissa, vaikka koronatilanne on Virossa huonompi kuin Suomessa.

– Helsingin kaupunki taitaa aloittaa viikonloppuna kokeilun, jossa testaamista yritetään viedä laivaan. Pitäisi päästä katsomaan ja reagoimaan, ettei virusta ylipäätään tule, mutta erityisesti muuntovirusta pitää varoa.

Tervahauta sanoi, että pandemia ei ole ohi, mutta tunnelin päässä on valoa, kun rokotukset on saatu käyntiin. Hän sanoi, että helpotuksesta ei voi vielä huokaista, eikä sulje pois valmiuslain mahdollisuuttakaan.

– Valmiuslain mandaattien käyttöönotto saattaa tulla eteen, jos tasannevaiheesta joudutaan nopeasti kasvavan ilmaantuvuuden uralle – silloin valmiuslakia on harkittava, Tervahauta sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja