Koronaviruksen brittimuunnos on jopa 60 prosenttia tartuttavampi kuin alkuperäinen: "Yllättävintä on, että muutoksia on tullut niin nopeasti"

7:56
Tutkijatohtori Tuomas Aivelo hämmästyi nopeudesta: – Aika ainutlaatuinen tapahtuma.

Britanniassa muodostunut koronaviruksen uusi kanta B-117 on yllättänyt tutkijat nopealla muuntumiskyvyllään. Sitä on löytynyt jo Suomestakin

Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sanoo koronamuunnosten muuntautuvan nopeammin kuin virukset yleensä.

Brittimuunnoksen lisäksi maailmalla leviävät Etelä-Afrikan ja Brasilian omat kannat.

– Näissä kaikissa yllättävintä on ollut se, että muutoksia on tullut nopeasti paljon. Koronaviruksessa on tapahtunut noin kaksi muutosta kuukaudessa. Muunnoksissa on tullut lyhyessä ajassa hyppäys, jossa näkyi toistakymmentä muutosta, Aivelo sanoi Viiden jälkeen lähetyksessä.

Britannian kanta on 30–60 prosenttia tartuttavampi kuin vanha virus. Etelä-Afrikan muunnos näyttäisi myös leviävän herkemmin. Brasilian kannasta ei ole saatu riittävästi tietoja.

Aivelon mukaansa jo sairastettu Covid19 suojaa uusilta muunnoksilta.

– Kaikki näyttää siltä, että suojaa. Isossa Britanniassa on testattu muuntunutta virusta, ja vaikuttaa vahvasti siltä. Muissakaan (muunnoksissa) ei ole vahvaa epäilyä, että se muuttuisi niin nopeasti. Jollakin aikavälillä virus tulee muuttumaan niin, että tarvitsee ottaa uusi rokote, että immuunisuoja sitä vastaan pysyy. Emme usko, että se tapahtuu näin nopeasti.

Aivelo arvelee, että virus muuttuu noin 1–3 vuodessa sellaiseksi, että tarvitaan uusi rokote.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja