Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yleinen harhaluulo leivästä ja kasviksista – moni sortuu terveysmokaan!

Sekä suomalaiset että ruotsalaiset popsivat paljon leipää, mutta leivänsyöntitavoissamme on silti eroja.
Sekä suomalaiset että ruotsalaiset popsivat paljon leipää, mutta leivänsyöntitavoissamme on silti eroja. MTV
Julkaistu 30.06.2025 09:24

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuluttajatutkimukset paljastavat suomalaisten ja ruotsalaisten eroavaisuudet leivän ja puuron syöntiin liittyen. Molemmilla kansoilla menee helposti myös sekaisin yksi fakta kuituun ja täysjyvään liittyen. 

Suomalaiset ovat leivän syöjiä, mutta niin näyttävät olevan myös ruotsalaiset, Leipätiedotuksesta kerrotaan. Emme kuitenkaan nautiskele leipää aivan samalla kuin länsinaapurimme. Nämä asiat tulivat ilmi Leipätiedotuksen ja Ruotsin Brödinstitutetin kuluttajatutkimuksista. 

Suomalaisten täysjyväviljan ja leivän käyttöä selvitettiin Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksessa vuonna 2025. Sen toteutti Iro Research. Ruotsalaistutkimuksen teki Brödinstitutet vuonna 2024.

Suomalaisista jopa 72 prosenttia syö leipää päivittäin, kun Ruotsissa vain 55 prosenttia kansasta yltää samaan. 

Leipä maistuu suomalaisille sekä aamupalalla että iltapäivällä, ja sitä saatetaan syödä myös välipalaksi. Ruotsissa leipä pääasiassa aamupalaruoka. Suomalaiset syövät leipää ruotsalaisia useammin myös lounaalla ja päivällisellä.

Lue myös: Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaa

Enemmän puuroa suomalaisten suuhun

Myös suhtautuminen leipään on kahden maan välillä erilainen. Kaikista ruotsalaisista 59 prosenttia ajattelee, että voileivästä voi koostaa täysipainoisen aterian, kun Suomessa tätä mieltä on vain 44 prosenttia. 

Erityisesti ruotsalaisnuoret syövät leivän ateriana vähintään kaksi kertaa viikossa. He myös pitävät leipää trendikkäänä, ilmastoystävällisenä ja hintansa arvoisena. Suomalaiset nuoret aikuiset syövät leipää ennemminkin välipalana.

Suomalaiset syövät täysjyväviljansa mieluiten leipänä ja puurona. Leipä on täysjyväviljan ykköslähde myös Ruotsissa, mutta puurosta sitä saa vain neljännes.  

Yleinen terveysmoka! Tiedätkö kuidun ja täysjyväviljan eron?

Leipätiedotuksen mukaan suomalaisten tietämys täysjyvän terveellisyydestä on kasvanut ja yhä useampi tunnistaa sen myönteiset vaikutukset vatsan toimintaan, verensokeritasapainoon ja painonhallintaan. 

Moni kuitenkin sortuu terveysmokaan kuidun ja täysjyväviljan suhteen. 

– 62 prosenttia suomalaisista ajattelee kuidun olevan sama asia kuin täysjyvävilja. Kuitua saadaan viljatuotteiden lisäksi myös kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Täysjyväviljaa saadaan nimensä mukaisesti vain viljatuotteista. 

Leipätiedotuksen mukaan tämän tietää suomalaisista 61 prosenttia, ruotsalaisista vain 33 prosenttia.

Esimerkiksi näin voit koostaa päivän täysjyvätarpeen (90 grammaa):

Täysjyväleipä: 10–15 g/ viipale
Ateriajyvät/täysjyväpasta: 2,5 g/ dl
Täysjyväkeksi: 5 g / kpl
Mysli: 25 g/ dl
Täysjyvämurot: 20–30 g / annos
Välipalapatukka: 10 g / patukka
Puuro: 40 g / annos

Lue myös: Miksi kaikkia leipiä ei saa pakastaa?

Katso myös video: Tämän asian asiantuntija tarkistaisi aina ruisleipäpaketista

1:42Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"Onko ruisleipä aina terveelllistä?

Lisää aiheesta:

Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesiYksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Suomalaisten leivän syönnissä huolestuttava muutos – voi vaikuttaa sairastumisriskiinÄlä sorru terveysmokaan! Monilla suomalaisilla harhaluulo leivästä ja kasviksista Tarkista yksi asia, kun ostat leipää – olennainen vaikutus terveyteenOletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipää
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä