Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

Kurkkaa leipäpussista ainakin, paljonko se sisältää täysjyvää ja kuitua.
Kurkkaa leipäpussista ainakin, paljonko se sisältää täysjyvää ja kuitua.MTV
Julkaistu 19.11.2025 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Täysjyväpäivän kunniaksi muistutetaan suomalaisia jälleen täysjyvän hyödyistä. 

Kansainvälistä täysjyväpäivää vietetään keskiviikkona 19.11.

Suomalaiset saavat suurimman osan täysjyväviljastaan leivästä. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemästä FinRavinto 2017 -tutkimuksesta. Myös Leipätiedotuksen tekemän kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista nauttii täysjyvänsä mieluiten leipänä, kertoo Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen tiedotteessa.

Suomalaiset saavat  kuitenkin ruokavaliostaan yhä liian vähän täysjyvää, keskimäärin 60 grammaa päivässä. Ravitsemussuosituksissa tähdätään 90 gramman päiväsaantiin. 

Lue myös: Hometta yhdessä leivässä – kannattaako saman pussin muita leipiä enää syödä?

Täysjyvä ja kuitu ovat kaksi eri asiaa

Yleisin täysjyväviljan lähteemme on ruisleipä. Kaikille ei kuitenkaan ole selvää, mistä täysjyvää oikeastaan saa. Leipätiedotuksen teeettämän kuluttajatutkimuksen perusteella täysjyvän ja kuidun lähteet menevät monella suomalaisella sekaisin.

– Tutkimuksessa 55 prosenttia tiesi, että viljatuotteet ovat täysjyvän ainoa lähde. Kuitenkin 14 prosenttia kertoi saavansa täysjyvää hedelmistä ja vihanneksista, Leipätiedotuken toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoi tiedotteessa syyskuussa 2024.

Kasviksista, marjoista ja hedelmistä saa kyllä hyvin kuituja, mutta täysjyvää niistä ei saa. Leivän lisäksi suomalaiset saavat täysjyvänsä esimerkiksi puurosta. 

Lue myös: Ehdottomasti tärkein valintakriteeri leivälle ruokakaupassa – tästä suomalaiset eivät tingi

Mistä tietää, onko leivässä täysjyvää?

Täysjyväjauho on jauhettu kokonaisista jyvistä ja täysjyväleipä puolestaan tehty kokonaisista jyvistä jauhetuista jauhoista.

 Leipäpaketista kannattaisikin aina tarkistaa leivän täysjyväpitoisuus. 

Näin koostat päivän täysjyvätarpeen (90 grammaa):

Täysjyväleipä: 10–15 g/ viipale
Ateriajyvät/täysjyväpasta: 2,5 g/ dl
Täysjyväkeksi: 5 g / kpl
Mysli: 25 g/ dl
Täysjyvämurot: 20–30 g / annos
Välipalapatukka: 10 g / patukka
Puuro: 40 g / annos

Kannattaa muistaa, että leivän väri ei aina paljasta sen täysjyväpitoisuutta.

– Viljatuotteiden täysjyväpitoisuus vaihtelee, eikä sitä pysty päättelemään tuotteen ulkonäöstä tai väristä. Mahdollisimman täysjyväisen tuotteen löytää pakkausmerkintöjä tarkastelemalla. Moni pitää vehnätuotteita ravintoköyhinä, mutta täysjyväisenä vehnäkin on hyvä kuidun lähde, leipomoyhtiö Vaasanilta on aiemmin muistutettu. 

Ravintokuidun määrä kertoo tuotteen täysjyväpitoisuudesta. Kaupasta kannattaa valita täysjyväruisleipää, jossa kuitupitoisuus on vähintään 6 prosenttia. Vaaleassa täysjyväleivässä kuitua tulisi olla vähintään 5 prosenttia.

Täysjyvällä runsaasti terveyshyötyjä

Täysjyväsaannin on todettu alentavan riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin. Tutkimusten mukaan täysjyväviljan kulutus suojaa lihavuudelta, tyypin 2 diabetekselta, sydän- ja verisuonisairauksilta ja joiltakin syöpätyypeiltä, etenkin ruoansulatuskanavan syövältä. Vahvinta tutkimusnäyttö on tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. 

Täysjyväviljan käytön lisääminen on yhteydessä suolistoterveyteen, pienempään painoindeksiin, veren rasva-arvojen parantumiseen sekä hyvään verensokeritasapainoon. 

Katso myös video: Onko ruisleipä terveellistä?

1:42Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kommentoi ruisleivän terveellisyyttä.

Lisää aiheesta:

Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesiLeipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaaÄlä sorru terveysmokaan! Monilla suomalaisilla harhaluulo leivästä ja kasviksista Tarkista yksi asia, kun ostat leipää – olennainen vaikutus terveyteenOletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipääSyötkö sinä tätä tarpeeksi? Suomalainen ravitsemusasiantuntija painottaa: "Keskeisempi terveydelle kuin ehkä mikään muu yksittäinen ruoka-aine"
LeipäRuokaRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä