Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?

Kauraleipä on yksi suomalaisten suosikeista.
Kauraleipä on yksi suomalaisten suosikeista. MTV
Julkaistu 15.05.2025 09:21

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuoreen leipätutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat leivässään tiettyjä ravitsemusseikkoja. Leivistä erityisesti kauraleipä kiinnostaa yhä enemmän.

Suomalaiset syövät aiempaa vähemmän leipää, tiedotti Leipätiedotus ry toukokuussa. Keskimäärin suomalaiset ovat syöneet vuosittain leipää reilu 40 kiloa henkeä kohden. Nyt kulutus on laskenut ja oli vuonna 2024 Leipätiedotus ry:n ylläpitämien tilastojen mukaan 39,2 kiloa henkeä kohden.

Tämä vaikuttaa suoraan myös täysjyväviljan saantiin: se on nyt Leipätiedotuksen mukaan "jopa katastrofaalisen alhaisella tasolla".

Lue myös: Yksi tieto kannattaa aina tarkistaa leipäpaketista – voi olla riskitekijä

Leivän tervellisyys kiinnostaa

Fazerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät kuitenkin edelleen tuoretta leipää nautintona. Kuluttajien leipävalintoihin vaikuttavat nykypäivänä muun muassa erilaiset ravitsemusseikat. 

Leipätuotteissa täysjyvä on tärkeä valintakriteeri 72 prosentille suomalaisista, ja kolme neljästä mielsi sen terveelliseksi valinnaksi. Kiinnostus täysjyvää kohtaa on vahvinta vanhemmissa ikäluokissa. 

Fazerilta muistutetaan, että täysjyväleipä voi olla sekä tummaa että vaaleaa leipää – täysjyvää ei siis saa pelkästään ruisleivästä. 

– Vaikka täysjyväleivän suosio on tutkimuksen mukaan säilynyt vakaana, saamme täysjyvää päivittäisestä ruokavaliostamme aivan liian vähän, sanoo Marika Laaksonen, johtava ravitsemusasiantuntija Fazerin tutkimus- ja innovaatioyksiköstä tiedotteessa. 

Päivän täysjyvätarpeen saa täyteen syömällä 5–6 täysjyväleipäviipaletta. Tuoreiden ravitsemussuositusten mukaan täysjyvää tulisi saada 90 grammaa päivässä. Suomalaiset ovat keskimäärin puolivälissä tästä tavoitteesta.

Tiesitkö? Viljojen kuidut ylläpitävät suoliston toimintaa ja kauran beetaglukaani-kuitu auttaa vähentämään verensokerin kohoamista. Vilja on suomalaisille myös ylivertainen kasviproteiinin lähde.

Leipäpussia tutkiessa on syytä kiinnittää huomiota myös tuotteen suolapitoisuuteen. Leivän suolalla on tärkeä merkitys ravitsemukselle, sillä noin kolmasosa suomalaisten syömästä suolasta tulee leipomotuotteista.

Kauraleipä entistä suositumpaa

Vaikka leivän kokonaiskulutus onkin tilastojen valossa pudonnut, näkee Fazer kasvua ainakin tietyssä leipäkategoriassa. Suomalaiset valitsevat nimittäin kauraleivän yhä useammin. Kauraleivän suosio on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan. 

Fazer Leipomoiden tutkimuspäällikkö Katri Perälän mukaan kauraleipä on vakiinnuttanut paikkansa, ja sitä pidetään sekä hyvänmakuisena että terveellisenä hyvinvointia tukevana vaihtoehtona.

– 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että parhaimman makuinen leipä syntyy kaurasta. Vastaajista 77 prosenttia piti kauraleipää hyvänä valintana vatsalle ja sydämelle.

Eniten leipää suomalaiset syövät arkipäivän aamiaisella. Leipää kuluu myös väli- ja iltapalahetkissä. 

Lue myös: Suomalaisten leivän syönnissä huolestuttava muutos – voi vaikuttaa sairastumisriskiin

Katso myös video: Tämän asian asiantuntija tarkistaisi aina ruisleipäpaketista

1:42Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"Onko ruisleipä aina terveelllistä? Leipätiedotuksen Kaisa Mensonen vastaa.

Lisää aiheesta:

Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaaYksi leivän hyöty mennyt monelta ohi: "Harva muistaa tai tietääkään"Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipääSyötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaTee näin joka toinen kerta, kun syöt leipää – terveytesi kiittää!
LeipäRuokaRavitsemusUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä