Tuoreen leipätutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat leivässään tiettyjä ravitsemusseikkoja. Leivistä erityisesti kauraleipä kiinnostaa yhä enemmän.
Suomalaiset syövät aiempaa vähemmän leipää, tiedotti Leipätiedotus ry toukokuussa. Keskimäärin suomalaiset ovat syöneet vuosittain leipää reilu 40 kiloa henkeä kohden. Nyt kulutus on laskenut ja oli vuonna 2024 Leipätiedotus ry:n ylläpitämien tilastojen mukaan 39,2 kiloa henkeä kohden.
Tämä vaikuttaa suoraan myös täysjyväviljan saantiin: se on nyt Leipätiedotuksen mukaan "jopa katastrofaalisen alhaisella tasolla".
Lue myös: Yksi tieto kannattaa aina tarkistaa leipäpaketista – voi olla riskitekijä
Leivän tervellisyys kiinnostaa
Fazerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät kuitenkin edelleen tuoretta leipää nautintona. Kuluttajien leipävalintoihin vaikuttavat nykypäivänä muun muassa erilaiset ravitsemusseikat.
Leipätuotteissa täysjyvä on tärkeä valintakriteeri 72 prosentille suomalaisista, ja kolme neljästä mielsi sen terveelliseksi valinnaksi. Kiinnostus täysjyvää kohtaa on vahvinta vanhemmissa ikäluokissa.
Fazerilta muistutetaan, että täysjyväleipä voi olla sekä tummaa että vaaleaa leipää – täysjyvää ei siis saa pelkästään ruisleivästä.
– Vaikka täysjyväleivän suosio on tutkimuksen mukaan säilynyt vakaana, saamme täysjyvää päivittäisestä ruokavaliostamme aivan liian vähän, sanoo Marika Laaksonen, johtava ravitsemusasiantuntija Fazerin tutkimus- ja innovaatioyksiköstä tiedotteessa.
Päivän täysjyvätarpeen saa täyteen syömällä 5–6 täysjyväleipäviipaletta. Tuoreiden ravitsemussuositusten mukaan täysjyvää tulisi saada 90 grammaa päivässä. Suomalaiset ovat keskimäärin puolivälissä tästä tavoitteesta.
Tiesitkö? Viljojen kuidut ylläpitävät suoliston toimintaa ja kauran beetaglukaani-kuitu auttaa vähentämään verensokerin kohoamista. Vilja on suomalaisille myös ylivertainen kasviproteiinin lähde.
Leipäpussia tutkiessa on syytä kiinnittää huomiota myös tuotteen suolapitoisuuteen. Leivän suolalla on tärkeä merkitys ravitsemukselle, sillä noin kolmasosa suomalaisten syömästä suolasta tulee leipomotuotteista.
Kauraleipä entistä suositumpaa
Vaikka leivän kokonaiskulutus onkin tilastojen valossa pudonnut, näkee Fazer kasvua ainakin tietyssä leipäkategoriassa. Suomalaiset valitsevat nimittäin kauraleivän yhä useammin. Kauraleivän suosio on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan.
Fazer Leipomoiden tutkimuspäällikkö Katri Perälän mukaan kauraleipä on vakiinnuttanut paikkansa, ja sitä pidetään sekä hyvänmakuisena että terveellisenä hyvinvointia tukevana vaihtoehtona.
– 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että parhaimman makuinen leipä syntyy kaurasta. Vastaajista 77 prosenttia piti kauraleipää hyvänä valintana vatsalle ja sydämelle.
Eniten leipää suomalaiset syövät arkipäivän aamiaisella. Leipää kuluu myös väli- ja iltapalahetkissä.
Lue myös: Suomalaisten leivän syönnissä huolestuttava muutos – voi vaikuttaa sairastumisriskiin
Katso myös video: Tämän asian asiantuntija tarkistaisi aina ruisleipäpaketista
1:42Onko ruisleipä aina terveelllistä? Leipätiedotuksen Kaisa Mensonen vastaa.