Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaa

Esimerkiksi Suomen suosituimman ruisleivän, Vaasan ruispalojen, pakettiin on nyt lisätty merkintä yhden viipaleen sisältämästä täysjyvämäärästä.
Esimerkiksi Suomen suosituimman ruisleivän, Vaasan ruispalojen, pakettiin on nyt lisätty merkintä yhden viipaleen sisältämästä täysjyvämäärästä. MTV/Vaasan
Julkaistu 22.05.2025 11:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisten täysjyvänsaantia halutaan avittaa uuden merkinnän avulla.

Leipomoyhtiö Vaasan lätkäisee jatkossa leipäpusseihinsa uudenlaisen täysjyvämerkinnän. 

Merkintä kertoo montako grammaa yhdessä leipäviipaleessa on täysjyvää. Tavoitteena on auttaa kuluttajia arvioimaan helpolla tavalla, miten saada ravitsemussuositusten mukainen päivän 90 gramman täysjyvän saantisuositus täyttymään. 

Lue myös: Suomalaisten leivän syönnissä huolestuttava muutos – voi vaikuttaa sairastumisriskiin

Harva yltää suosituksiin

Viime syksynä julkaistuissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa oli ensimmäistä kertaa mukana grammamääräinen suositus täysjyväviljan saannille. Vain harva suomalainen kuitenkaan yltää 90 gramman tavoitteeseen: miehet syövät täysjyvää noin 63 grammaa ja naiset noin 47 grammaa päivässä. 

Mikä on täysjyväleipä?

Leipää saa kutsua täysjyväleiväksi silloin, kun vähintään 50 prosenttia viljaraaka-aineesta on täysjyvää.

Vaasan Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Cousinsin mukaan pelkkä täysjyväpitoisuuden ilmoittaminen prosentteina ei anna kuluttajille tarpeeksi tietoa.

– Siksi lisäämme kaikkiin täysjyväleipiimme täysjyvämerkin, joka kertoo, kuinka monta grammaa täysjyvää on yhdessä viipaleessa, Cousins kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

Täysjyvän saanti "katastrofaalisen alhaisella tasolla"

Leipätiedotuksesta kerrottiin toukokuussa suomalaisten syövän aiempaa vähemmän leipää. Keskimäärin suomalaiset ovat syöneet vuosittain leipää reilu 40 kiloa henkeä kohden. Nyt kulutus on laskenut ja oli vuonna 2024 Leipätiedotus ry:n ylläpitämien tilastojen mukaan 39,2 kiloa henkeä kohden.

Tämä vaikuttaa suoraan myös täysjyväviljan saantiin: se on nyt Leipätiedotuksen mukaan "jopa katastrofaalisen alhaisella tasolla". 

Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen muistutti täysjyvän saannin muun muassa pienentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Täysjyvästä voi olla myös apua painonhallinnassa.

Lisäksi riittävä täysjyvän saanti turvaa myös kuidun saantia.

Lue myös: Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?

Leivän väri ei kerro täysjyväpitoisuudesta

Fazerin tuoreen tutkimuksen mukaan täysjyvä on leipätuotteissa tärkeä valintakriteeri 72 prosentille suomalaisista, ja kolme neljästä mielsi sen terveelliseksi valinnaksi.

Fazerilta muistutetaan, että täysjyväleipä voi olla sekä tummaa että vaaleaa leipää – täysjyvää ei siis saa pelkästään ruisleivästä. Samaa muistuttaa myös Vaasan: leipien täysjyväpitoisuus vaihtelee, eikä sitä pysty päättelemään tuotteen ulkonäöstä tai väristä. 

Täysjyvä voi olla rouhetta, hiutaleita tai jauhoa – ei välttämättä kokonaisia jyviä. Mahdollisimman täysjyväisen tuotteen löytää pakkausmerkintöjä tarkastelemalla.

Katso myös: Onko ruisleipä terveellistä ja miten kauppojen leivät eroavat toisistaan?

14:38Ruisleivät syynissä: Asiantuntija kertoo, mistä tunnistaa hyvän ruisleivänHaastattelussa Leipätiedotuksen Kaisa Mensonen.

Lue myös: Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Suomalaisten leivän syönnissä huolestuttava muutos – voi vaikuttaa sairastumisriskiinÄlä sorru terveysmokaan! Monilla suomalaisilla harhaluulo leivästä ja kasviksista Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipääTiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedon
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • ti08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä