Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"

Shutterstock
Julkaistu 26.08.2020 07:05

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Lihottaako leipä, vai voiko siitä jopa olla apua painonhallinnassa? Näin vastaavat asiantuntijat.

Arja Elina Laineen uunituoreeseen Leipä-kirjaan (Readme 2020) on koottu yhteen kattava paketti leivästä. Kirjassa esitellään yli 100 leipäreseptiä, kerrataan leivän ja sen leipomisen historiaa ja käsitellään leipää myös ravitsemuksellisesta näkökulmasta. 

Arja Elina Laine kertoi kirjan julkistustilaisuudessa tiistaina, että juuri nyt oli oikea aika Leipä-kirjalle. Leivästä on tullut osittain koronapandemiakin myötä taas trendikästä: ihmiset leipovat yhä enemmän, eivätkä pelkää enää hiilihydraatteja, kuten muutama vuosi sitten oli vallitsevana trendinä. Nyt suomalaiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota leivän ravitsemussisältöön ja trendeiksi ovat nousseet täysjyvä- ja kuitupitoisuus. 

Arja Elina Laineen Leipä-kirjassa (Readme 2020) on yli 100 leipäreseptiä. Kirjassa kerrotaan perusteellisesti erilaisista leivistä.

9789523731059
Readme

– Näen, että täysjyväisyys kasvaa edelleen trendinä. Koko ajan tulee enemmän ja enemmän tietoisuutta ihmisillä. Kirjassani jokaisessa ohjeessa melkein on jotain kuitua, jotain täysjyvää. Käytän monipuolisesti eri viljoja, Arja kertoo.

"Vaikutus on päinvastainen, eli leipä nimenomaan auttaa painonhallinnassa"

Ravitsemustieteilijä ja Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen muistutti omassa puheenvuorossaan leivän terveydellisistä hyödyistä. Ravitsemussuositusten mukaan hiilihydraattien tarve on noin 45–60 prosenttia päivän kokonaisenergiatarpeesta.

– Olemme onneksi päässeet eroon hiilihydraattikammosta. Parhaita hiilihydraattilähteitä ovat viljavalmisteet ja leipä on paras kuidun lähde, Mensonen muistuttaa.

Mensosen mukaan suomalaiset eivät saa ruokavaliosta riittäävästi kuituja ja varaa olisi kyllä parantaa. Normaalin aikuisen päivittäinen kuidunsaantisuositus on 25–35 grammaa. Moni ei tule ajatelleeksi, miten iso merkitys leivällä ja muilla täysjyväviljatuotteilla tässä on.  

– Pelkillä kasviksilla minimitarve täyttyy vasta syömällä esimerkiksi kolme kiloa sekasalaattia.

Yhdestä täysjyväleipäpalasta saa viisi grammaa kuitua. Sama kuitumäärä on esimerkiksi 400 grammassa parsaa, viidessä perunassa tai neljässä kokonaisessa keräkaalissa. Mensonen painottaa myös, että leipä itsessään ei lihota.

– Toiset ovat sitä mieltä, että leipä lihottaa. Se on kyllä ihan täysin ristiriidassa täysjyväviljaleivän terveyshyötyjen kanssa. Vaikutus on päinvastainen, eli leipä nimenomaan auttaa painonhallinnassa.

Mensonen haluaisi päästä myös eroon vaalean ja tumman leivän erottelusta. Kaikki vaalea leipä ei suinkaan ole huonoa.

– Onhan meillä kauraleipääkin, joka on vaaleaa. Harhaluuloa on, että vaalealeipä on epäterveellistä. Totuus on, että monet suomalaiset vaaleat leivätkin ovat sellaisenaan hyviä kuidun lähteitä. Muihin elintarvikkeisiin verrattuna vaalea leipäkin on hyvä kuidun lähde, mutta leipäsarjassa vaatimattomin.

Lue myös: Pitääkö leipää oikeasti säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Leipurit paljastavat, miten leipä todella säilyy parhaiten

Lisää aiheesta:

Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Yksi leivän hyöty mennyt monelta ohi: "Harva muistaa tai tietääkään"Tämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpussin kyljestä: "Pakkauksia pitää vain jaksaa tutkia tarkasti"Tiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen"Tämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpaketin kyljestä: "On aika haudata mustavalkoinen 'vain tumma leipä on terveellistä' -ajattelutapa"
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • ti17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu