Tero Lehterä suitsuttaa HPK:ta: "Joukkue on arvokkaampi kuin 1,75 miljoonan euron budjetti"

Lehterä: HPK on arvokkaampi joukkue kuin 1,75 miljoonan euron budjettinsa 5:31
Videolla Tero Lehterä kertoo, miksi HPK on yllättänyt Kärpät.

Jääkiekon Suomen mestaruus ratkaistaan lauantaina, kun Oulun Kärpät ja Hämeenlinnan Pallokerho kohtaavat tällä liigakaudella viimeistä kertaa. C Moren asiantuntija Tero Lehterä pitää HPK:n maalineduspeliä ja luistelunopeutta ratkaisevina tekijöinä.

Mestaruus oli katkolla Kärpille jo torstaina, mutta HPK kairasi 1-0-voiton. Pitkä sarja ja altavastaajan nousu on ollut suuri yllätys.

– Tuolla on joukkueita, joilla on nimekkäämpi ja kovempi materiaali. HPK:n pelaajat ovat nostaneet omaa arvoaan tämän kauden aikana. Joukkue on arvokkaampi kuin 1,75 miljoonan euron budjetti, enemmän kuin yksilöidensä summa, Lehterä painottaa.

Lehterän mielestä hämeenlinnalaisjoukkue on nostanut valtavasti tasoaan. HPK on myös pakottanut Kärpät muuttamaan pelitapaansa. 

– Pelinopeus on aiheuttanut vaikeuksia Kärpille. HPK:n luisteluvoima on todella kova. Se, että HPK luistelee Kärppien yli ja ohi, on yllättänyt todella paljon.

Syynä voi olla joukkueiden rakenne: hämeenlinnalaisten joukkue pursuaa nuoria pelaajia, oululaiset ovat pestanneet paljon kokeneita kasvoja.

– Kärpillä on kokemusta, mutta se aiheuttaa ongelmia luistelutehojen ulos saamisessa ja palautumisessa. Pelit ovat kovia, ja jos pelaa joka toinen päivä, iäkkäämmät joutuvat kovemmalle.

– HPK on käyttänyt hyväksi sitä, että Kärpät pyrkii ylimiehittämään oman puolustusalueensa. Siirtämällä kiekkoa toiselle puolelle kolmikko juoksee entistä enemmän – välillä viedään kuin pässiä narussa.

Maalin edessä ei ole tilaa

Oulualisten riveissä pelaa monissa liemissä keitettyjä pelaajia. Lasse Kukkosella, Atte Ohtamaalla, Jussi Jokisella ja Oskar Osalalla on pokaaleja jo ennestään.

Lehterä ei kuitenkaan usko seitsemännen pelin paineiden vaikuttavan edes HPK:n nuoriin lupauksiin. Maalineduspeli voi puolestaan olla ratkaiseva tekijä.

– Itseäni on kiinnostanut se, kuinka vaikea Kärppien on ollut päästä HPK:n maalin eteen. Käytän termiä box out eli maalin edustaa pidetään puhtaana. HPK on onnistunut siinä erinomaisesti. Kärpät ei ole päässyt alueelle: ei kiekollinen, eikä kiekoton pelaaja. Pystyvätkö he ratkaisemaan sen? Sieltä tehdään keskimääräisesti eniten maaleja.

Esiin nousee myös erikoistilannepeli, sillä Lappeenrannan SaiPaa viimeiset kaksi kautta valmeneen Lehterän mukaan mailasta kiinni pitämisiä on vihelletty yllättävän vähän.

– Minut on yllättänyt, ettei niitä ole otettu pois. Niistä saa kuitenkin aina vauhdin pois. Jotkut vihelletään, jotkut ei. Viimeksi tarvittiin vain yksi maali voittoon. Toivottavasti nähdään yhtä jännittävä peli.

– Ehkä mieluummin 3-2 tai 4-3, että tilanteet vaihtelisivat. Parempi voittaa, Lehterä analysoi.

Katso Lehterän haastattelu kokonaisuudessaan ylälaidan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat