Näkökulma: HPK:n tarina on seurajohtajan unelma – jämäpelaajien kaatopaikka kirkastumassa kultakaivokseksi

HPK:n mestaruus on yhden voiton päässä, mikä on lähtökohtiin nähden erittäin kova suoritus. HPK:n menestys on edellyttänyt monen asian loksahtamista kohdalleen, muistuttaa MTV Urheilun Marko Leppänen. Päävalmentaja Antti Pennanen on treenauttanut kuntoon vahvan ytimen, mutta hämmästyttävintä hämeenlinnalaisten tarinassa on täytepelaajien onnistumisprosentti.

Onko mestaruuden voittaminen seurajohtajan unelma?

Ei. Se on mestaruuden voittaminen halvalla joukkueella.

HPK on tehnyt juuri sen mistä pienet ja keskisuuret SM-liigaseurat haaveilevat. He ovat satsanneet valmennukseen, jumppauttaneet pelaajat kuntoon ja hankkineet heidän ympärilleen halpoja täsmäpalasia.

Sitten finaaleihin, halli täyteen ja kassakone kilisemään hallin myyntipisteillä.

Osa pelaajista on ajautunut HPK:hon päävalmentaja Antti Pennasen mukana, mutta urheilujohtaja Mika Toivolakin ansaitsee pienen oranssin hatun noston.

HPK:n suunniteltu budjetti kauteen oli SM-liigan mitassa pieni, 1,75 miljoonaa euroa. Toivola kertoi MTV Urheilun haastattelussa, että rahaa pelaajiin kuluu vain hitusen enemmän.

Tietenkin HPK käyttäisi pelaajiin enemmän rahaa, jos heillä olisi varaa. 

HPK:n konsepti on periaatteessa yksinkertainen, mutta turkasen vaikea toteuttaa.

Pennanen tuli HPK:n päävalmentajaksi kesällä 2016 sen jälkeen, kun hän oli ottanut Mestiksen haltuun Mikkelin Jukureiden kanssa. Hän on päässyt jalostamaan vuosia monia nykyisiä kärkipelaajia, kuten Teemu Turusta ja Otto Paajasta.

Päävalmentajia on erilaisia. Osa keskittyy isoon kuvaan ja katselee vierestä, kun apuvalmentajat hiovat yksityiskohtia treeneissä. Pennanen on vetänyt haalarit niskaan ja esimerkiksi työstänyt kädestä pitäen Turusen luistelua ”ylimääräisillä” henkilökohtaisilla treeneillä.

Kuudennen finaalin ratkaisija Valtteri Puustinen sai kenkää KalPan B-junnuista ja tuli HPK:n huomaan kehittymään. Jos pienet seurat haluavat menestyä, heidän pitää haistaa nämä piilevät kyvyt.

Huikeinta HPK:n stoorissa on kuitenkin täsmävahvistusten onnistumisprosentti.

Arto Laatikaisen uran piti olla paketissa, mutta HPK antoi hänelle vielä mahdollisuuden. Laatikainen on ollut rauhallisuudellaan ja kokemuksellaan tärkeä lisä pakistoon.

Ikuisten lupausten kastiin tumpattu Niclas Lucenius pelastettiin Lempäälän jääladosta pääsarjaan. Lucenius on totisesti ansainnut palkkansa, joka tuskin on hallilounasta ja paria Irwinin CD-levyä isompi.

SM-liigan kiertolainen Janne Tavi on tehnyt armotonta kulmarallivääntöä ja tehnyt playoffeissa tärkeitä maalejakin.

Filip Riskankin urakäyrä osoitti alaspäin, mutta Pennanen halusi hänestä mestaruuden voittaneen miehen, joka näyttää nuorille suuntaan ja syö kiekkoja loppuhetkillä.

HPK:sta olisi voinut tulla jämäpelaajien kaatopaikka, mutta nyt se onkin tuottoisa kaivos.

Ehkä jopa kultakaivos.  

Lue myös:

    Uusimmat