Sihvonen: Kärpät joutui palaamaan jo kerran hylättyyn pelitapaan – "Lusikka on otettu kauniiseen käteen viimeisillä metreillä"

Sihvonen: Kärpät on antanut tasoitusta vastustajilleen 7:45
Videolla Petteri Sihvonen analysoi huipputasaista finaalisarjaa ja seitsemättä peliä.

Jääkiekon Suomen mestaruus ratkaistaan lauantaina, kun Oulun Kärpät ja Hämeenlinnan Pallokerho kohtaavat kauden viimeisessä liigapelissä Raksilassa. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen mukaan Kärpät on antanut vastustajalleen tasoitusta pelitavassa. HPK on kerännyt paljon itsevarmuutta.

Mestaruus oli katkolla Kärpille torstaina Hämeenlinnassa, mutta HPK otti kliinisen 1-0-voiton. Kanada-maljan kohtalo ratkaistaan vasta lauantaina.

Oranssipaitojen puolustaminen ja maalivahtipeli toivat lopulta voiton, vaikka Kärpät pelasi finaalisarjan parhaan pelinsä.

– Kärpät hyökkäsi paremmin kuin missään aikaisemmissa peleissä. He pystyivät puolustamaan ja tuottamaan aktiivista prässiä. Paine oli HPK:n päädyssä valtavaa, Sihvonen kertoo.

– HPK löysi sitkeyden, taidon ja taktiikan puolustaa. Sitkeällä puolustamisella ja Emil Larmin maalivahtipelillä täysin ansaittu voitto tuohon kohtaan.

Kärppiä povattiin pitkin kautta ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi, HPK:ta ei spekulaatioissa puolestaan juurikaan mainittu. Oululaiset joutuivat todella koville jo välierissä Helsingin IFK:ta vastaan, eikä myöskään hämeenlinnalaisryhmä ole kalvennut pohjoisen puhurille.

Kärppien ilmeessä toistuu Sihvosen mukaan sama ilmiö kuin viime vuonnakin: runkosarjan pelitapa ei toimi enää kevään peleissä. 

– Viime kaudella pelattiin Kärpät-Kanada -lätkää, eikä se toiminut pudotuspeleissä kovin hyvin. Nyt on sama virsi. Olen nimennyt runkosarjan pelin kultaisen leikkauksen lätkäksi, jossa mentiin hurlumhei ja vaihdeltiin paikkoja. Pian kävi ilmi, ettei sekään toimi pudotuspeleissä.

– Kärpät luotti ja uskoi, ettei muutoksia tarvitse tehdä. Niitä tehtiin vasta HIFK-sarjan loppupuolella ja HPK-sarjassa lusikka on otettu kauniiseen käteen viimeisillä metreillä. Kärpät on antanut tasoitusta vastustajilleen siihen nähden, millaisena ennakkosuosikkina ja millaisella materiaalilla he ovat pelanneet, Sihvonen lataa.

Kärpät pelaa nyt huomattavasti tiiviimmällä viisikolla kuin runkosarjassa tai vielä IFK:ta vastaan välierissä. Pelin muutos on jopa paradoksaalinen, sillä juuri niin Kärpät ei aikaisemmin halunnut pelejään pelata.

– Voidaan puhua perinteisestä Meidän pelistä. Kärppäläinen Meidän peli on seuran identiteetissä. Se on juttu, josta on haluttu luopua, mutta siihen saadaan tai joudutaan turvautumaan tärkeimmillä hetkillä.

HPK:ta ei pidättele mikään

HPK puolestaan törmäsi pelillisiin vaikeuksiin jo runkosarjassa. Sihvonen ei uskonut hämeenlinnalaisten pelin kantavan, mutta viime hetken korjausliikkeet ovat olleet merkittäviä.

– Kun vene on paikattu yhtäältä, se on vuotanut toisaalta. HPK:n homma lähti rullaamaan vasta tammi-helmikuun vaihteessa eli viime tingassa. Näytti, ettei HPK:n juttu valmistu koskaan. Nyt kun se valmistui, mikään ei ole pidätellyt. Henki on alkanut ottaa materiasta niskalenkkiä. 

HPK on pystynyt tiukan puolustuspelaamisensa lisäksi iskemään Kärppiä vastaan sitoutuneella pelitavallaan. 

– Toisteisuus on asettanut hirmuisen vaateen Kärpille. Toisaalta se on lisännyt HPK:n yksittäisten pelaajien itseluottamusta, kun tiedetään, mitä yhdessä tehdään. Lähestulkoon jokainen on ylittänyt itsensä.

– Kokemattomuudesta on tullut HPK:lle vahvuus. Juttuja tehdään hyvin ennakkoluulottomasti. 

Kumpi voittaa? 

Sihvonen ei lähde ennustamaan sitä, kumpi vie mestaruuden. Finaalisarja on yllättänyt asiantuntijan niin moneen kertaan, että jopa tuuri voi ratkaista Kanada-maljan kohtalon.

– Voi olla merkitystä, kumpi saa ensin maalin. Toinen asettautuu sen jälkeen rajusti puolustuskannalle. Molemmat joukkueet osaavat puolustaa äärimmäisen hyvin. 

– Siitä on hieman etua, että Kärpät saa pelata kotiluolassaan. Jos huikeasta runkosarjasta viemisinä pudotuspeleihin ei ollut voittava pelitapa niin ainakin se, että jokaisen sarjan on saanut aloittaa kotona. Nyt game sevenin voi päättää Raksilaan. Annetaan pelin näyttää. 

Katso Petteri Sihvosen analyysi lauantain seitsemännestä pelistä ylälaidan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat