Silmänpohjan ikärappeuma ehkäistävissä – Käy tutkimuksissa säännöllisesti

Savuton vihannesten popsija on oikealla polulla silmänpohjan ikärappeuman ehkäisyssä.

Silmänpohjan ikärappeuma on hyvin vahvasti periytyvä sairaus. Tutkijat ovat onnistuneet tunnistamaan kolme siihen voimakkaasti liittyvää geeniä sekä useita heikommin liittyviä.

– Kyseiset geenit ovat yhteydessä tulehdusreaktion säätelyyn. Jos niiden vaikutus pystyttäisiin poistamaan, 60 prosenttia väestön ikärappeumasta katoaisi, silmätautiopin dosentti ja osastonylilääkäri Ilkka Immonen sanoo.

Lähes yhtä voimakkaana vaikuttavana tekijänä kuin geenejä Immonen pitää tupakanpolttoa.

– Australiassa tupakka-askien kansissa varoitetaan paitsi keuhkosyövästä, myös siitä, että tupakka voi viedä näön. Jos ihmisellä todetaan silmänpohjan ikärappeuman esiasteita ja hän tupakoi, se kannattaisi heti lopettaa.

Vitamiineja, rasvaista kalaa ja vihanneksia

Sairauden riskitekijöitä pystytään mahdollisesti pienentämään myös vitamiineilla.

– Vaikka tähän viittaava tutkimus on hieman vanhentunut, sitä noudatetaan edelleen vaihtelevasti. Ajatuksena on, että hyvin korkeilla annoksilla sinkkiä sekä A-, C- ja E-vitamiineja pystytään jossakin määrin hidastamaan sairauden etenemistä myöhäisvaiheeseen.

Kaupan hyllyn monivitamiineilla tuloksia ei saavuteta, joskin niistä ei liene haittaakaan.

– Ne eivät ole tutkimuksissa vaikuttaneet suuntaan eikä toiseen. Todennäköisesti niiden vitamiinimäärät ovat riittämättömiä.

Vitamiineja parempana keinona sairauden ehkäisyssä pidetäänkin nykyään ravintoa.

– Silmänpohjan ikärappeumaa välttävän tulisi noudattaa samoja ravintosuosituksia kuin sydäntauteja ehkäisevän: karttaa kovia rasvoja ja syödä rasvaista kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Niin ikään värillisten vihannesten ja hedelmien runsas käyttö auttaa.

Silmätutkimukseen muutaman vuoden välein

Immonen suosittelee 50 vuotta täyttänyttä ihmistä käymään muutaman vuoden välein silmätutkimuksessa.

– Nimenomaan sellaisessa, jossa ei tutkita niinkään näköä kuin silmää: verkkokalvoa, linssiä, silmänpainetta ja näköhermoja. Jos silmänpohjan ikärappeuman esiasteita on jo todettu, silmät on syytä tutkituttaa kerran vuodessa.

Tulevaisuus silmänpohjan ikärappeuman suhteen näyttää jossakin määrin toiveikkaalta.

– Nykyisillä 70-vuotiailla ilmenee vähemmän silmänpohjan ikärappeumaa kuin 1980-luvulla eläneillä 70-vuotiailla. Oletettavasti muutos johtuu siitä, että ihmiset syövät parempaa ruokaa, polttavat vähemmän tupakkaa ja karsivat kovia rasvoja, Immonen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja