Mainos

Tekoäly saattaa viedä asianajajilta työt tulevaisuudessa – ne tulevat viemään tai muuttamaan useita ammatteja

Monet tutkimukset ovat pyrkineet tuomaan selkoa siihen, mitkä ammatit tulevat muuttumaan ja jopa poistumaan kokonaan robottien ja tekoälyjen myötä. BBC uutisoi "kilpailusta", jonka mukaan asianajajien työt saattavat lukeutua tähän ryhmään.

Brittiläinen start-up yritys CaseCrunch heitti viime kuussa asianajajille haasteen: tulkaa kokeilemaan, pärjäättekö kehittämällemme tekoälylle.

Yli 100 asianajajalle ja tekoäly Case Cruncher Alphalle annettiin perustiedot sadoista oikeusjutuista ja heitä pyydettiin arvioimaan, miten näiden oikeusjuttujen kohdalla tulisi käymään.

Tekoäly voitti. Se osui oikeaan 86.6 prosentin tarkkuudella kun taas asianajajien tarkkuus oli 66.3 prosenttia.

"Tietotyöt tulevat katoamaan, viisaustyöt tulevat jäämään"

Kilpailua valvoi kaksi lainoppinutta. 

– Juttuja oli paljon eivätkä ne olleet sisällöiltään liian monimutkaisia, Ian Dodd sanoi. Hän työskentelee yrityksessä, jolla on maailman suurin tietovarasto oikeusjutuista.

Toinen tuomareista, Cambridgen yliopiston professori Felix Steffek  toppuuttelee haasteen tuloksia asianajajien töiden katoamisen näkökulmalta.

Paljon riippuu hänen mukaansa siitä, kykeneekö tekoäly vain kuvailevaan analyysiin vai pystyykö se myös arvioimaan sääntöjä ja oikeita elämän tapahtumia.

Hän kuitenkin pitää mahdollisena, että tekoälystä tulee työkalu, jolla asianajajien työt nopeutuvat.

Dodd on samaa mieltä Steffekin kanssa, että tekoälystä voi tulla arvokas työkalu asianajajille. Hän myös lisää, ettei kone voi hänen mukaansa puhua asiakkaalle tai väitellä oikeudessa.

– Tietotyöt tulevat katoamaan, viisaustyöt tulevat jäämään.

Tutkimuksen mukaan nämä ammatit automatisoituvat: urheilutuomari, verotarkastaja, tarjoilija, taksikuski...

Oxfordin yliopiston teknologiaa ja työllisyyttä tutkivien tutkijoiden mukaan rutiininomainen työ, kuten tehdastyö ja perinteinen toimistotyö, tulee vähenemään tulevaisuudessa robotisaation myötä.

Tutkija Carl Freyn ja hänen kollegansa Michael Osbornen mukaan rutiineista poikkeava työ, kuten johtaminen, analysointi, opetus ja luovatoiminta taas tulevat lisääntymään.

Heidän mukaansa esimerkiksi urheilutuomarin, kellosepän, kutojan, verotarkastajan, tarjoilijan ja myyjän ammatit tulevat automatisoitumaan yli 90 prosentin todennäköisyydellä.

Melko korkealla todennäköisyydellä taksinkuljettajan, kiinteistövälittäjän, rakennustyöntekijän ja bussinkuljettajan työt tulevat automatisoitumaan.

Keskivälille taas osuu esimerkiksi ekonomistin, poliisin ja bussinkuljettajan ammatti.

Hyvin epätodennäköisenä he pitävät esimerkiksi urheiluvalmentajan, urheilijan, kapellimestarin, toimitusjohtajan, päätoimittajan - ja juristin ammattien automatisoitumista.

Vaikka useat toimenkuvat automatisoituisivatkin suurimmaksi osaksi, se ei välttämättä tarkoita, etteikö ihmisille riittäisi töitä.

Höyryvoiman kehittyminen 1700-luvun lopulla johti esimerkiksi maatalouden koneistamiseen ja sähkövoiman kehittyminen 1800-luvun lopulla taas teollisuuden automatisointiin, mutta silti työt eivät ole kadonneet.

"Suomalaiset kärjessä autoja ohjaavien tekoälyjen kehittämisessä"

2:06


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.