Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tekeekö kaakao älykkäämmäksi? Tutkimuksen mukaan kyllä – huomioi yksi asia herkutellessa

0:55Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: ”Jakaa täysin mielipiteet”Täyteläinen tuorepuuro saa makua kahvista ja tummasta suklaasta. Katso herkullinen resepti videolta!
Julkaistu 02.12.2020 13:38

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Runsaasti flavanoleja sisältävän kaakaon juominen näytti pienessä tutkimuksessa parantavan ihmisten älyllistä suoriutumiskykyä.

Englantilaisen Birminghamin yliopiston tutkijat huomasivat pienessä kokeessaan, että runsaasti flavanoleja sisältävän kaakaon juominen paransi koehenkilöiden kykyä suorittaa tiettyjä kognitiivisia tehtäviä. Flavanolit ovat luonnollisia antioksidantteja, jotka vaikuttavat esimerkiksi solujen toimintaan.

Flavanoleja on kaakaon lisäksi hedelmissä, marjoissa, teessä, kasviksissa ja punaviineissä. Niitä on kuitenkin turha etsiä runsaasti prosessoiduista suklaatuotteista, sillä suurin osa flavanoleista tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Myös nyt ilmestyneessä tutkimuksessa todettiin, ettei prosessoidulla kaakaolla ole samanlaisia aivoterveyttä edistäviä vaikutuksia kuin parannellulla suklaajuomalla.

LUE MYÖS: Tutkimus siunaa suosikkiherkun – syö ainakin kerran viikossa: ”Pitää sydämen verisuonet terveinä”

Terveyskaakaon juominen paransi älyllistä suoriutumiskykyä

Tutkimukseen osallistui 18 tervettä 18–40-vuotiasta miestä. He joivat joko prosessoitua ja vähän flavanoleja sisältävää kaakaota tai antioksidanteilla rikastettua kaakaota. Koehenkilöt ja tutkijat eivät tienneet, kumpi juoma oli kyseessä.

Kaksi tuntia kaakaon juomisen jälkeen osallistujien aivojen verenkiertoa haastettiin lisäämällä vereen kertyneen hiilidioksidin määrää hengityksen kautta. Tämän jälkeen osallistujat suorittivat sarjan asteittain vaikeutuvia kognitiivisia tehtäviä. He olivat tehneet vastaavan testin myös ennen kaakaon juomista.

Tutkijat huomasivat, että flavanoleilla rikastettua kaakaota juovien henkilöiden aivot reagoivat nopeammin hiilidioksidikertymiin kuin prosessoitua kaakaota juovien. Lisäksi paranneltua kaakaojuomaa nauttineet olivat nopeampia ja tarkempia vaativissa kognitiivisissa testeissä, minkä tutkijat uskovat johtuvan veren parantuneista happitasoista. Flavanoleilla rikastetun kaakaon juomisen jälkeen osallistujat myös pärjäsivät kogntiivisissa testeissä paremmin kuin ennen juoman nauttimista.

Tutkimuksessa on puutteensa: se on pieni ja siihen osallistui vain miehiä. Lisäksi koehenkilöt, joiden aivojen hapetusvasteet olivat alkaen hyvät, eivät hyötyneet runsaasti flavonoideja sisältävän kaakaon juomisesta millään tavalla.

Tutkimus ilmestyi Scientific Reports -tiedejulkaisussa.

Kaakaon flavanolit edistävät aivo- ja sydänterveyttä

Kaakaon on kuitenkin myös aiemmin havaittu parantavan kognitiivisia taitoja. Vuonna 2012 Hypertension-tiedelehdessä esiteltiin tutkimus, jossa kahdeksan viikon runsasflavanolinen kaakaokuuri paransi osallistujien muistia ja hahmotuskykyä. Parannuksen syyksi esitettiin flavanolien insuliiniresistenssiä vähentävää vaikutusta.

Insuliiniresistenssi heikentää verenkiertoa muun muassa aivojen pienissä suonissa. Alentunut insuliiniherkkyys on yhdistetty suomalaistutkimuksessa hitaampaan aivojen prosessointinopeuteen ja toiminnanohjauksen heikkenemiseen.

Lisäksi flavanolien tiedetään hieman alentavan verenpainetta ja ehkäisevän sydäntauteja. Sydän- ja verisuonisairaudet sekä tyypin 2 diabetes ovat muistisairauksien riskitekijöitä.

LUE MYÖS: Parikymppiset noudattivat viikon länsimaista ruokavaliota – pelottavat seuraukset

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: University of Birmingham, Science Daily, PsyPost, Terveyskirjasto, Turun yliopisto

Lisää aiheesta:

Tästä syystä rasvaisen ruoan kanssa pitäisi juoda kaakaotaSuosikkijuomasta paljastui tutkimuksessa uusi terveyshyötyTutkijat löysivät apukeinon muistin parantamiseen – kaikki asiantuntijat eivät ole vakuuttuneitaTutkimus: Tällainen ruokavalio voi hidastaa muistin heikkenemistäTutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"Uusi tutkimus väittää: Kupillinen mustaa teetä päivässä voi jopa puolittaa riskin sairastua Alzheimerin tautiin – asiantuntijoilta kriittinen vastaanotto
TutkimustuloksetMuistiSuklaaRavintoSydänterveysTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • Eilen21:23
    Tiede

    Myytti niskaan pudottautuvasta saalistajasta olikin totta: Australiassa eli "lihansyöjäkoala"

  • Eilen18:04
    Rotat

    Puistattava video: Ahnaat rotat nappaavat lepakoita lennosta

  • 15.11.19:59
    Vapaa-aika

    Tutkijat selvittivät, miten todennäköisimmin voitat kivi, paperi, sakset -pelin

  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla

  • 12.11.13:06
    Linnut

    Tutkimus paljastaa, miten lokit saa parhaiten häädettyä pois eväiden kimpusta