Tekeekö kaakao älykkäämmäksi? Tutkimuksen mukaan kyllä – huomioi yksi asia herkutellessa

Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: ”Jakaa täysin mielipiteet” 0:55
Täyteläinen tuorepuuro saa makua kahvista ja tummasta suklaasta. Katso herkullinen resepti videolta!

Runsaasti flavanoleja sisältävän kaakaon juominen näytti pienessä tutkimuksessa parantavan ihmisten älyllistä suoriutumiskykyä.

Englantilaisen Birminghamin yliopiston tutkijat huomasivat pienessä kokeessaan, että runsaasti flavanoleja sisältävän kaakaon juominen paransi koehenkilöiden kykyä suorittaa tiettyjä kognitiivisia tehtäviä. Flavanolit ovat luonnollisia antioksidantteja, jotka vaikuttavat esimerkiksi solujen toimintaan.

Flavanoleja on kaakaon lisäksi hedelmissä, marjoissa, teessä, kasviksissa ja punaviineissä. Niitä on kuitenkin turha etsiä runsaasti prosessoiduista suklaatuotteista, sillä suurin osa flavanoleista tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Myös nyt ilmestyneessä tutkimuksessa todettiin, ettei prosessoidulla kaakaolla ole samanlaisia aivoterveyttä edistäviä vaikutuksia kuin parannellulla suklaajuomalla.

Terveyskaakaon juominen paransi älyllistä suoriutumiskykyä

Tutkimukseen osallistui 18 tervettä 18–40-vuotiasta miestä. He joivat joko prosessoitua ja vähän flavanoleja sisältävää kaakaota tai antioksidanteilla rikastettua kaakaota. Koehenkilöt ja tutkijat eivät tienneet, kumpi juoma oli kyseessä.

Kaksi tuntia kaakaon juomisen jälkeen osallistujien aivojen verenkiertoa haastettiin lisäämällä vereen kertyneen hiilidioksidin määrää hengityksen kautta. Tämän jälkeen osallistujat suorittivat sarjan asteittain vaikeutuvia kognitiivisia tehtäviä. He olivat tehneet vastaavan testin myös ennen kaakaon juomista.

Tutkijat huomasivat, että flavanoleilla rikastettua kaakaota juovien henkilöiden aivot reagoivat nopeammin hiilidioksidikertymiin kuin prosessoitua kaakaota juovien. Lisäksi paranneltua kaakaojuomaa nauttineet olivat nopeampia ja tarkempia vaativissa kognitiivisissa testeissä, minkä tutkijat uskovat johtuvan veren parantuneista happitasoista. Flavanoleilla rikastetun kaakaon juomisen jälkeen osallistujat myös pärjäsivät kogntiivisissa testeissä paremmin kuin ennen juoman nauttimista.

Tutkimuksessa on puutteensa: se on pieni ja siihen osallistui vain miehiä. Lisäksi koehenkilöt, joiden aivojen hapetusvasteet olivat alkaen hyvät, eivät hyötyneet runsaasti flavonoideja sisältävän kaakaon juomisesta millään tavalla.

Tutkimus ilmestyi Scientific Reports -tiedejulkaisussa.

Kaakaon flavanolit edistävät aivo- ja sydänterveyttä

Kaakaon on kuitenkin myös aiemmin havaittu parantavan kognitiivisia taitoja. Vuonna 2012 Hypertension-tiedelehdessä esiteltiin tutkimus, jossa kahdeksan viikon runsasflavanolinen kaakaokuuri paransi osallistujien muistia ja hahmotuskykyä. Parannuksen syyksi esitettiin flavanolien insuliiniresistenssiä vähentävää vaikutusta.

Insuliiniresistenssi heikentää verenkiertoa muun muassa aivojen pienissä suonissa. Alentunut insuliiniherkkyys on yhdistetty suomalaistutkimuksessa hitaampaan aivojen prosessointinopeuteen ja toiminnanohjauksen heikkenemiseen.

Lisäksi flavanolien tiedetään hieman alentavan verenpainetta ja ehkäisevän sydäntauteja. Sydän- ja verisuonisairaudet sekä tyypin 2 diabetes ovat muistisairauksien riskitekijöitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat