Tutkimus siunaa suosikkiherkun – syö ainakin kerran viikossa: ”Pitää sydämen verisuonet terveinä”

Mitä on intuitiivinen syöminen? 0:35 Mitä on intuitiivinen syöminen?
Intuitiivinen syöminen on yksinkertaisimmillaan syömistä kehon viestejä kuunnellen. Tässä vinkkejä intuitiiviseen syömiseen!

Kohtuullinen suklaan syöminen voi edistää sydänterveyttä, uutisoi CNN.

Intuitiivinen syöminen on yksinkertaisimmillaan syömistä kehon viestejä kuunnellen. Katso videolta vinkit intuitiiviseen syömiseen!

Suklaan syöminen kerran viikossa on yhteydessä pienentyneeseen sydänsairauksien riskiin, toteaa tuore European Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa ilmestynyt katsaus. 

– Tutkimuksemme mukaan suklaa pitää sydämen verisuonet terveinä, selvitystä tehnyt sydänlääkäri Chayakrit Krittanawong Yhdysvalloissa sijaitsevasta Baylor College of Medicine -yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Analyysi veti yhteen viimeisen viiden vuosikymmenen aikana ilmestyneet tutkimukset, joissa on selvitetty suklaan syömisen yhteyttä sepelvaltimotautiin. Sepelvaltimotaudissa valtimoiden seinämät kovettuvat ja ahtautuvat, mikä aiheuttaa verenkierron häiriintymistä ja hapenpuutetta sydänlihaksessa. 

Yli 336 000 osallistujan aineistosta oli havaittavissa, että suklaan syöminen useammin kuin kerran viikossa oli yhteydessä 8 prosenttia pienempään riskiin sairastua sepelvaltimotautiin. 

Kaakaon terveyshyödyt saa parhaiten tummasta suklaasta

Krittanawong selittää suklaan suotuisten sydänvaikutusten olevan seurausta sen sisältämistä antioksidanteista ja polyfenoleista, jotka voivat vähentää elimistön tulehdustilaa ja lisätä hyvää HDL-kolesterolia.  

Tutkimuksessa ei selvitetty, minkä tyyppinen suklaa on terveydelle parasta ja mikä on ideaalein annoskoko. Todennäköistä on, että suklaata kannattaa nauttia kohtuullisissa määrin, jos herkusta haluaa terveyshyötyjä. Suurilla määrillä suklaata sen sijaan on päinvastainen vaikutus, sillä tällöin suklaa on merkittävä kovan rasvan ja energian lähde. Krittanawong suositteleekin erityisesti diabeetikoita ja ylipainoisia ihmisiä harkitsemaan, kuinka paljon he käyttävät runsaasti energiaa, sokeria, maitoa ja rasvaa sisältäviä suklaatuotteita.

Suklaan terveyshyödyt on liitetty sen sisältämään kaakaoon. Runsaasti kaakaojauhetta sisältävän tumman suklaan on kohtuullisen suurena annoksena huomattu useissa meta-analyyseissä alentavan jonkin verran kohonnutta verenpainetta, joka on yksi sepelvaltimotaudin riskitekijöistä, kertoo Sydänliitto verkkosivuillaan. Terveydellisestä kulmasta onkin järkevämpää syödä tummaa suklaata kuin maito- tai valkosuklaata.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että kaakaon ja suklaan säännöllinen syöminen saattaa auttaa verenpaineen hallinnassa. Olennaista kuitenkin on se, että suklaata syö suklaana eikä esimerkiksi jälkiruokien tai leivonnaisten osana.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat