Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkimus siunaa suosikkiherkun – syö ainakin kerran viikossa: ”Pitää sydämen verisuonet terveinä”

0:35Mitä on intuitiivinen syöminen?Intuitiivinen syöminen on yksinkertaisimmillaan syömistä kehon viestejä kuunnellen. Tässä vinkkejä intuitiiviseen syömiseen!
Julkaistu 23.07.2020 10:10

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kohtuullinen suklaan syöminen voi edistää sydänterveyttä, uutisoi CNN.

Intuitiivinen syöminen on yksinkertaisimmillaan syömistä kehon viestejä kuunnellen. Katso videolta vinkit intuitiiviseen syömiseen!

Suklaan syöminen kerran viikossa on yhteydessä pienentyneeseen sydänsairauksien riskiin, toteaa tuore European Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa ilmestynyt katsaus. 

– Tutkimuksemme mukaan suklaa pitää sydämen verisuonet terveinä, selvitystä tehnyt sydänlääkäri Chayakrit Krittanawong Yhdysvalloissa sijaitsevasta Baylor College of Medicine -yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Analyysi veti yhteen viimeisen viiden vuosikymmenen aikana ilmestyneet tutkimukset, joissa on selvitetty suklaan syömisen yhteyttä sepelvaltimotautiin. Sepelvaltimotaudissa valtimoiden seinämät kovettuvat ja ahtautuvat, mikä aiheuttaa verenkierron häiriintymistä ja hapenpuutetta sydänlihaksessa. 

Yli 336 000 osallistujan aineistosta oli havaittavissa, että suklaan syöminen useammin kuin kerran viikossa oli yhteydessä 8 prosenttia pienempään riskiin sairastua sepelvaltimotautiin. 

Kaakaon terveyshyödyt saa parhaiten tummasta suklaasta

Krittanawong selittää suklaan suotuisten sydänvaikutusten olevan seurausta sen sisältämistä antioksidanteista ja polyfenoleista, jotka voivat vähentää elimistön tulehdustilaa ja lisätä hyvää HDL-kolesterolia.  

Tutkimuksessa ei selvitetty, minkä tyyppinen suklaa on terveydelle parasta ja mikä on ideaalein annoskoko. Todennäköistä on, että suklaata kannattaa nauttia kohtuullisissa määrin, jos herkusta haluaa terveyshyötyjä. Suurilla määrillä suklaata sen sijaan on päinvastainen vaikutus, sillä tällöin suklaa on merkittävä kovan rasvan ja energian lähde. Krittanawong suositteleekin erityisesti diabeetikoita ja ylipainoisia ihmisiä harkitsemaan, kuinka paljon he käyttävät runsaasti energiaa, sokeria, maitoa ja rasvaa sisältäviä suklaatuotteita.

Suklaan terveyshyödyt on liitetty sen sisältämään kaakaoon. Runsaasti kaakaojauhetta sisältävän tumman suklaan on kohtuullisen suurena annoksena huomattu useissa meta-analyyseissä alentavan jonkin verran kohonnutta verenpainetta, joka on yksi sepelvaltimotaudin riskitekijöistä, kertoo Sydänliitto verkkosivuillaan. Terveydellisestä kulmasta onkin järkevämpää syödä tummaa suklaata kuin maito- tai valkosuklaata.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että kaakaon ja suklaan säännöllinen syöminen saattaa auttaa verenpaineen hallinnassa. Olennaista kuitenkin on se, että suklaata syö suklaana eikä esimerkiksi jälkiruokien tai leivonnaisten osana.

Lue myös: 5 roskaruokaa, jotka eivät ole niin hyödyttömiä kuin luulit – valitse viisaasti

Lähteet: CNN, European Society of Cardiology, Sydän.fi

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Yksi ruokamuutos voi alentaa kolesteroliasiTee voi suojata diabetekselta – näin monta kupillista päivässä tutkijat suosittelevatNäin proteiinit voivat estää verenpainetta kohoamasta – huomio kahteen asiaanAvokadoista löytyi merkittävä terveyshyöty: "Tämä on lupaavaa"Syötkö jo? Ruoka-aine, joka voi pienentää riskiä kuolla lukuisiin sairauksiin – tee tämä muutosYksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokia
SuklaaSydänterveysRavitsemusRuokaTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Suklaa
  • 7.11.18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • 5.11.17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • 5.11.11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 7.10.18:46
    Takaisinvedot

    Ostitko tämän suklaalevyn? Palauta takaisin kauppaan!

  • 30.9.10:22
    Ruoka

    Aladdin- ja Paradis-konvehtirasioihin iso muutos