Teinitytön kipuja pidettiin keksittyinä – vihdoin diagnoosin saanut Chloe käyttää nyt pyörätuolia: "Olen menettänyt useita ystäviä"

Teinityttö kärsi lamauttavista kipukohtauksista vuosia, ennen kuin oikea diagnoosi löytyi.

Englantilainen 16-vuotias Chloe-Elizabeth Elliott alkoi saada kohtauksia jo 8-vuotiaana. Hän kärsii säännöllisesti voimakkaista kivuista, jotka saattavat saada hänet jopa pyörtymään. 

Pitkään Chloe piti kipujaan vain voimakkaina kuukautisina, mutta kun ne häiritsivät elämää yhä enemmän, hän hakeutui kerta toisensa jälkeen lääkäriin. 

– Minulle sanottiin, että kuvittelen vain kaiken. Että hain vain huomiota. Tunsin jääväni todella yksin, Chloe kertoo. 

Vasta hiljattain eräs lääkäri tunnisti, että kyseessä on endometrioosi. Sitä ennen syyksi oli epäilty umpisuolentulehdusta, virtsatietulehdusta ja muita selkeämpiä sairauksia. 

Endometrioosi on vaikeasti tunnistettava sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta muodostuu kohdun ulkopuolelle. Tämä aiheuttaa voimakkaita kipuja, ja vaikka kudoksia voi poistaa leikkauksella, niitä muodostuu yleensä jatkuvasti lisää, eikä sairautta siksi voida kokonaan parantaa. 

Jos julkaisu ei näy, katso se tästä

Chloe on käynyt leikkauksessa, jossa kipua aiheuttavaa kudosta on poistettu, mutta muuten sairautta hoidetaan kipulääkityksellä. Kivut ovat niin rankkoja, että hän jaksaa kävellä vain lyhyitä matkoja ja on usein vuoteen omana. 

– En ole ollut kavereideni kanssa ulkona joulukuun jälkeen. Jouduin menemään koulun tanssiaisiin pyörätuolissa, en voi kävellä tai seisoa kauaa. Olen menettänyt useita ystäviä, hän kertoo. 

– En tiedä, voinko koskaan saada lapsia. Se on yksi asia, jonka kanssa on tultava toimeen. 

Elliott on aloittanut Youtube-kanavan, jolla hän kertoo sairaudestaan ja neuvoo muita oireiden tunnistamisessa. Hän kertoo yllättyneensä, kuinka moni nuori sairastaa endometrioosia. 

– Minä kuvittelin kaikki ne vuodet kärsiväni kivuliaista kuukautisista. Kipujani olisi voitu lievittää vuosia sitten. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat