Teinien leikkimielinen kisa päättyi sairaalareissuun – liian innokas kyykkääminen johti vaarallisen tilaan

2:08
Videolla testataan, kuinka tehokas bodypump-tunti on.

Kiinalaisteinit päättivät testata kestävyyttään kyykkykisalla. Yli tuhat kyykkäystä kerralla vei lopulta molemmat sairaalahoitoon rabdomyolyysin vuoksi, kertovat muiden muassa Live Science- sekä IFL Science -sivustot.

Kaksi kiinalaista teinityttöä päättivät videokeskustelun päätteeksi ryhtyä kyykkykisaan keskenään. Ajatus voi kuulostaa tervehenkiseltä, mutta koska kumpikaan ei halunnut hävitä voimaa ja kestävyyttä mittaavaa kisaa, kyykkäyksiä kertyi kertymistään.

Lopulta molemmat antoivat periksi parin tunnin jatkuvan kyykkäilyn jälkeen. Siinä vaiheessa kumpikin oli ehtinyt tehdä jo tuhat kyykkyä.

Valtava määrä yhtäjaksoista kyykkäämistä tuntui jalkojen arkuutena, mikä ei liene mitenkään odottamatonta. Kyykkykisaa seuraavana aamuna toinen teineistä kuitenkin huomasi, ettei pystynyt edes taivuttamaan toista jalkaansa. Hän kuitenkin raahautui vessaan, jossa huomasi virtsansa olevan ruskeaa.

Teini ymmärsi, ettei kyseessä ollut hyvä merkki ja otti yhteyttä lääkäriin.

Kyykkykisa johti vaaralliseen tilaan

Sairaalassa teinitytöllä diagnosoitiin rabdomyolyysi eli lihaskudoksen äkillinen vaurio. Se johtuu useimmiten pitkään jatkuneesta makaamisesta kovalla alustalla, mutta toisinaan tila on seurausta myös lihasten ylikuormituksesta, kertoo Terveyskirjasto. Rabdomyolyysissa lihassoluissa esiintyvän kreatiinikinaasin arvo nousee, kun sitä valuu vereen tavallista enemmän.

Vaurio aiheuttaa lihakseen suuren paineen ja käynnistää siinä lihassolujen tuhoon johtavan reaktion, joka johtaa vakavaan sairastumiseen. Vaurioituneella alueella on särkyä ja raajoissa voi olla tunnottomuutta sekä jopa halvauksia. Hoitamattomana rabdomyolyysi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja jopa lihasten kuolioon.

Kiinalaisteinin tapauksessa rabdomyolyysia hoidettiin tiputuksella. Kun hän soitti ystävälleen, kävi ilmi, että myös tämä oli joutunut sairaalahoitoon saman vaurion vuoksi.

Lääkäri: "Kuuntele kehoasi"

Live Sciencen haastattelema lääkäri Bruce Cohen muistuttaa ihmisiä kuuntelemaan fyysisiä rajojaan rabdomyolyysin välttääkseen. Erityisesti normaalisti vähän liikuntaa harrastava voi kehittää vaurion rajun liikunnan seurauksena. Näin kävi todennäköisesti kiinalaistyttöjen kohdalla.

– Kuuntele kehoasi, älä ole tyhmä, Cohen summasi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja