Juoksemisesta voi saada rabdomyolyysin – varo näitä oireita

Juoksemista pidetään tervehenkisenä harrastuksena, mutta liiallisina määrinä siitä voi olla seurauksena hengenvaarallinen, joskin harvinainen, rabdomyolyysi.

Rabdomyolyysi tarkoittaa äkillistä lihaskudosvauriota. Verikokeissa se näkyy lihassoluissa esiintyvän kreatiinikinaasin eli CK-arvon nousuna. Arvo nousee, kun kreatiinikinaasia valuu vereen tavallista enemmän. Seurauksena voi olla paha munuaisvaurio tai lihasten kuolio.

Joitakin mahdollisia syitä rabdomyolyysiin ovat normaalia rajumpi liikuntasuoritus, lihasten ylikuormitus ja pitkäkestoinen ylirasitus. Rabdomyolyysin tiedetään tulleen joillekin esimerkiksi liiasta kyykkäämisestä tai spinning-tunnilla rehkimisestä.

Myös juoksu voi aiheuttaa rabdomyolyysin. Potilaan Lääkärilehdessä kerrotaan, että jalkapohjiin kohdistuva iskutus on esimerkiksi maratonilla niin jatkuvaa, että rabdomyolyysi on mahdollinen.

Runner’s Worldin haastattelema lääkäri William Roberts kertoo, että syy voi niin ikään olla treenimäärän tai -intensiteetin rajussa kasvussa: jos tyypillisesti vetää treeninä vaikka kymmenen 400 metrin sprinttiä, niin sprinttien määrän kasvattaminen yhtäkkiä 20–30:een on riski.

Lihaksille pitää aina antaa aikaa sopeutua uudenlaiseen rasitukseen eikä yllättää niitä työmäärällä, joka ei mitenkään mahdu omaan normaaliskaalaan.

Rabdomyolyysin riskiä kasvattaa myös nestehukka, joten ennen kovia urheilusuorituksia ja niiden aikana pitää muistaa juoda tarpeeksi vettä.

Hellittämätöntä lihassärkyä ja tummaa virtsaa

Rabdomyolyysi on tilana erittäin vakava, mutta myös harvinainen. Mistä sen sitten voi tunnistaa?

Jos tietää ruoskineensä itseään liian koville, kannattaa kiinnittää huomiota epätavallisen kovaan lihassärkyyn, joka ei hellitä. Virtsakin voi muuttua tummemmaksi, kokiksen väriseksi. Raajojen tunnottomuus on niin ikään varoitusmerkki, ja yleisoireina voi esiintyä kuumeilua tai sekavuutta.

Koska rabdomyolyysi on erittäin vaarallinen, se vaatii välitöntä sairaalahoitoa. Hoidon myöhästyessä hengenvaarakin on todellinen.

Sairaalassa potilasta hoidetaan nesteytyksellä ja nesteenpoistolääkkeillä. Joskus on tarpeen tehohoito tai leikkaus, jossa kirurgi avaa lihaskalvoja. Jos hoito aloitetaan ajoissa, potilas paranee yleensä täysin.

Rabdomyolyysin yleisin syy ei itse asiassa suinkaan ole liikunta vaan päinvastoin pitkäkestoinen makaaminen kovalla alustalla – pitkä painevaikutus vaurioittaa lihasta ja käynnistää siinä lihassolujen tuhoon johtavan reaktion.

Lähteet: Runnersworld.com, Potilaan Lääkärilehti, Terveyskirjasto, Kestavyysurheilu.fi

Ethän treenaa liikaa? Valmentaja varoittaa liiasta kuormituksesta

Nykyään monet suomalaiset treenaavat paljon – ehkä liikaakin, sillä treenaamista ei välttämättä osata rauhoittaa. Ammattivalmentaja Matti Heikkilä puhui palautumisen puolesta Huomenta Suomessa maaliskuussa 2017.

Ethän treenaa liikaa? Valmentaja varoittaa liiasta kuormituksesta 6:43

Lue myös:

    Uusimmat