Tarkkaile virtsan väriä – tämän siitä voi päätellä

Virtsan väri voi vaihdella värittömästä keltaiseen, punertavaan tai ruskeaan tai jopa sinertävään. Se voi kertoa terveydentilasta ja esimerkiksi siitä, juoko tarpeeksi vettä.

Oudonkaan värinen virtsa ei välttämättä heti tarkoita, että jokin on pahasti pielessä. Jotkut lääkkeet tai ruoat, kuten punajuuri, voivat värjätä virtsaa. Erikoista väriä kannattaa kuitenkin tarkkailla ja hakeutua tarvittaessa lääkäriin.

Vaaleankeltainen

Terve virtsa on vaaleankeltaista tai oljenkeltaista. Vaaleaa pissaa virtsaavat juovat mitä todennäköisimmin tarpeeksi vettä ja ovat perusterveitä. Oljenkeltaiseen väriin kannattaa siis pyrkiä! Mitä tummempaa virtsa on, sitä todennäköisemmin juo liian vähän vettä.

Väritön

Väritön, lähes vedenkaltainen pissa voi olla merkki siitä, että juot liikaa vettä. Vedenjuontia kannattaa vähentää, sillä liiallinen vesi ei ole välttämättä hyväksi.

Meripihkan tai hunajan värinen

Mitä tummempaa virtsa on, sitä todennäköisemmin juo liian vähän vettä. Jos virtsa siis näyttää meripihkan tai hunajan väriseltä, kannattaa juoda kunnolla.

Oranssi

Oranssin värinen virtsa voi johtua niin ikään riittämättömästä nesteytyksestä. Kirkas, lähes hohtava keltainen väri taas voi johtua runsaasta B2-vitamiinin saannista.

Toisaalta myös esimerkiksi porkkana voi olla oranssihtavan värin syy. Silloin väri kestää maksimissaan päivän tai pari. Jos oranssi väri pysyy pidempään, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä se voi kieliä ongelmista maksassa.

Ruskea

Vaalean- tai tummanruskea virtsa voi olla merkki maksasairaudesta tai pahasta veden puutteesta. Jos kunnollinen juominen ei auta, kannattaa käydä tarkastuttamassa asia lääkärissä.

Punertava

Ensin kannattaa miettiä, oletko syönyt vastikään punajuurta, mustikkaa, raparperia tai muuta värjäävää ruokaa? Jos et, punertava virtsa voi kertoa verivirtsaisuudesta. Ellei sinulla myöskään ole parhaillaan kuukautiset, syy silmin havaittavalle verelle on syytä selvittää lääkärissä.

Verinen virtsa voi olla merkki esimerkiksi siitä, että munuaisissa tai virtsateissä on jotakin vialla. Lääkäriin kannattaa hakeutua muutaman päivän sisällä, jos virtsa on selvästi punaista eikä syy löydy kuukautisista tai ruoasta. Siinä tapauksessa, että virtsassa on runsaasti ilmeistä verta ja hyytymiä, hoitoon on mentävä välittömästi.

Vihertävä tai sininen

Monet ruoat tai lääkkeet voivat aiheuttaa sinertävän tai vihertävän virtsan sävyn. Esimerkiksi parsa värjää virtsaa tehokkaasti.

 ***

Miksi vaihdevuosien jälkeen naisten kannattaa kiinnittää huomiota alkoholin juomiseen?

Ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo, että naisten maksakirroosikuolleisuus on Suomessa Europpan toiseksi korkeinta.

Vaihdevuodet vaaran paikka naisen maksalle 5:39

Lue myös:

    Uusimmat